Stii ce obligatii ai in calitate de proprietar al unui autoturism?

0 Comments


Ai cumparat o masina, ai inmatriculat-o, esti oficial proprietar de autoturism. Stii, insa, ce obligatii legale ai, in aceasta calitate?

Obligatiile unui proprietar de autoturism sunt reglementate de Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care stabileste, in doar cateva randuri, indatoririle celor care detin vehicule.

Astfel, la Capitolul II, Vehiculele, din actul normativ mentionat, la sectiunea a III, se precizeaza doar ca proprietarul de autovehicul cu domiciliul, sediul ori resedinta in Romania, este obligat:

a) sa declare autoritatii emitente pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de inmatriculare, in cel mult 48 de orede la constatare;
b) sa depuna imediat la autoritatea emitenta originalul certificatului de inmatriculare, daca, dupa obtinerea duplicatului, a reintrat in posesia acestuia.

Regulamentul mai precizeaza, in aceeasi sectiune, ca detinatorii de vehicule pot monta (deci, nu este o obligatie) pe ele sisteme sonore antifurt, insa durata semnalului emis de aceste sisteme nu trebuie sa fie mai mare de un minut, iar intensitatea lor nu trebuie sa depaseasca pragul fonic prevazut in reglementarile legale in vigoare.

De asemenea, Regulamentul interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanseaza la trecerea, in imediata apropiere, a altui vehicul.

Obligatii suplimentare pentru persoanele juridice.

Pe de alta parte, insa, persoanele juridice detinatoare de autovehicule nu scapa la fel de usor, actul normativ citat stabilind pentru acestea o serie de obligatii in plus fata de cele deja mentionate.

Spre exemplu, firmele care detin autovehicule sunt obligate sa verifice starea tehnica a vehiculelor, sa faca mentiuni despre aceasta in foaia de parcurs sau ordinul de serviciu si sa nu permita iesirea in circulatie a celor care nu indeplinesc conditiile tehnice.

De asemenea, persoanele juridice trebuie sa elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care se deplaseaza in cursa si sa nu permita conducerea vehiculului de catre persoane care nu poseda permis de conducere corespunzator sau atestat profesional.
 
In plus, actul normativ mai prevede ca firmele detinatoare de masini nu trebuie sa permita conducatorilor de vehicule sa plece in cursa sub influenta bauturilor alcoolice, a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora ori intr-o stare accentuata de oboseala.

Totodata, societatile sunt obligate sa tina seama de observatiile facute de politisti sau de conducatorii de vehicule in foaia de parcurs, sa anunte imediat politia despre orice accident de circulatie in care sunt implicati conducatorii de vehicule proprii care nu poseda documente de constatare a acestuia si sa verifice respectarea timpilor de repaus si de odihna, precum si a regimului legal de viteza, prin citirea inregistrarilor aparatelor de control montate pe vehicule.

O ultima obligatie a firmelor este aceea de a verifica existenta autorizatiei speciale de transport si respectarea conditiilor inscrise in aceasta.

Sursa: avocatnet.ro

Data adaugarii acestui articol: 14/07/2011

Categories: