Peste 500 de angajatori, cercetati penal pentru ca au incalcat Codul Muncii

0 Comments


Peste 500 de angajatori sunt cercetati penal pentru ca au incalcat prevederile noului Cod al Muncii, intrat in vigoare la inceputul lunii mai, se arata intr-un comunicat de presa publicat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS). In cele mai multe cazuri, angajatorii sunt cercetati pentru ca aveau mai mult de 5 angajati fara contracte de munca.

Potrivit MMFPS, acesta este un bilant preliminar, realizat de inspectorii de la Inspectia Muncii si ofiterii de politie de la Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane, in urma verificarilor care au avut loc in perioada 2 mai-30 iunie 2011.

Astfel, conform datelor din raport, din cele 525 de dosare penale intocmite angajatorilor, 181 de dosare au fost finalizate, iar 344 sunt inca in lucru.

In ceea ce priveste dosarele finalizate, anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 162 de angajatori, 12 dosare fiind deja inaintate parchetului competent pentru trimitere in judecata , iar pentru alte 19 dosare au fost propuse alte solutii : amenda penala, neinceperea urmaririi penale.

Cele mai multe infractiuni au fost gasite la firmele de constructii, paza si protectie, comert si servicii, mai arata raportul.

Potrivit noului Cod al Muncii ( conform Art. 264(3) din Legea nr 53/2003 republicata), “se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca”.

MMFPS reaminteste ca , potrivit ultimului raport de la Inspectia Muncii, au fost incheiate 587.609 de noi contracte de munca, dintre care 66,13% de contracte pe durata nedeterminata, iar 33,87% pe durata determinata.

“Atragem atentia ca, in cele mai multe situatii, in paralel cu munca la negru, angajatorii incalca legea prin evaziune fiscala, fals intelectual, neplata contributiilor la bugetul asigurarilor de somaj si a asigurarilor sociale de sanatate si a impozitului pe salarii. Impreuna cu reprezentantii Garzii Financiare sesizam institutiile competente”, mai precizeaza Ministerul Muncii in documentul de presa.

Sursa: avocatnet.ro
 
 
Data adaugarii acestei stiri: 14/07/2011

Categories: