Custodia copilului in procesul de divort
In cazul in care un cuplu divorteaza si exista copii minori, instanta judecatoreasca este obligata, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor in acest sens, sa se pronunte, prin hotararea de divort, si asupra cererilor accesorii privind copii minori, respectiv cu privire la domiciliul minorilor, exercitarea autoritatii parintesti (regula este ca se exercita de ambii parinti), pensia de intretinere si programul de vizita/stabilirea legaturilor personale cu minorii de catre parintele la care nu locuiesc minorii (daca acesta face o astfel de cerere).
Instanta va dispune efectuarea unei anchete sociale de catre autoritatea tutelare la domiciliul minorilor, iar daca minorii au implinit varsta de 10 ani, instanta ii va asculta obligatoriu, in vederea incredintarii lor.
La incredintarea copiilor minori, instanta de judecata are in vedere exclusiv interesul acestora.
In determinarea interesului copiilor minori se tine seama de o serie de factori cum ar fi:
– posibilitatile materiale ale parintilor
– posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copii le pot gasi la unul dintre parinti
– varsta copilului
– comportamentul parintilor fata de copil inainte de divort
– legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie
In cazuri exceptionale, insa, instanta poate decide incredintarea minorului si unei terte persoane sau unei institutii de ocrotire, spre crestere si educare.
Decizia instantei referitoare la incredintare copil dupa divort se refera la urmatoarele aspecte:
– la solutionarea cererilor referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama de interesele minorilor.
– Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori, unde va fi stabilit domiciliul acestora.
– Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
– Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
– Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
– Cand copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire sociala careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului.
Drepturile celuilalt parinte
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
In situatia in care parintele carui nu i s-a incredintat copilul constat ca celalalt parinte nu isi indeplineste corect atributiile de intretinere, educare si crestere a copilului, poate solicita un proces de rejudecare a incredintarii minorului.
Sfaturi din partea cabinetului de avocat:
Deoarece procesul de divort afecteaza de cele mai multe ori si copiii minori din casatorie, atat din punct de vedere mental cat si al schimbarilor din viata sa, trebuie sa aveti in vedere intotdeauna anumite aspecte, intre care mentionam:
– acordul si intelegerea dvs in prealabil, cu privire la realizarea divortului si a modului de incredintare a copiilor minori din casatorie,
– minorul nu trebuie privit niciodata ca fiind in proprietatea unuia dintre parinti
– pensia de intretinere, pe care parintele care nu a primit incredintarea minorului va trebui sa o plateasca, este un drept al copilului, nu o suma de bani pe care o platiti fostului sot/fostei sotii
Pentru luarea celor mai bune decizii in realizariea unui proces de divort cu implicatii cat mai reduse emotionale si financiare, atat pe durata procesului cat si ulterior, prin consecintele acestuia, nu ezitati sa ne contactati. Suntem oricand alaturi de D-voastra!
TELEFON: 0722 236 175