Cel mai bun avocat pe litigii de munca Bucuresti

0 Comments

Sfaturi utile în cazul în care suntem implicați într-un conflict de muncă

Atunci când un litigiu de muncă ia naștere, pentru a depăși cu bine o astfel de situație, indiferent de care parte a litigiului ne-am afla, angajator sau angajat, este bine să ne asigurăm că vom avea cel mai bun avocat pe litigii de muncă pe care îl putem găsi. De foarte multe ori o persoană implicată într-un astfel de litigiu reușește să întoarcă situația în favoarea sa pentru simplul motiv că partea adversă are un avocat slab pregătit în dreptul muncii ori nici măcar nu apelează la o astfel de persoană care să îi susțină cauza.

Informatii importante

Litigiile de muncă atrag în majoritatea situațiilor amenzi și sancțiuni părții perdante. Din acest punct de vedere, orice litigiu de muncă va reprezenta pentru părțile implicate un factor de stres, pierderile financiare și non-financiare putând exista de ambele părți, indiferent care dintre acestea va avea în final câștig de cauză. Imaginea companiei și/sau a angajatului vor avea mult de suferit, putând fi pătate iremediabil.

În ceea ce-l privește în special pe angajator, nu trebuie trecut cu lejeritate cu vederea faptul că, odată cu dezvoltarea mediului on-line, toate acțiunile ilegale sau imorale săvârșite de către un angajator împotriva angajatului său vor putea fi foarte ușor făcute publice, devenind astfel o pată pe cartea sa de vizită și putând astfel reprezenta o barieră în relația cu actualii și viitorii angajați, de natură a produce grave prejudicii afacerii. Într-o astfel de situație, pot intervene stoparea investițiilor exterioare, lipsa candidaților pentru posturile ce se oferă în cadrul companiei ori chiar plecări ale angajaților care vor căuta un mediu de lucru mai onest și mai stabil.

Care sunt insă cele mai comune cauze ale declanșării litigiilor de muncă?

Neplata salariului. Aceasta poate îmbrăca mai multe forme, precum ar fi reținerea abuzivă și repetată a unei părți din salariul lunar al angajatului, neacordarea restului cuvenit de plată pentru munca prestată în cazul încetării contractului individual de muncă, reduceri abuzive ale salariului din anumite motive invocate de către angajator, etc. Toate aceste situații pot duce la sesizări din partea angajatului către Inspectoratul Teritorial de Muncă și eventual ulterior, în situația în care diferendul nu se va rezolva pe cale amiabilă, la litigii pe rolul instanțelor de judecată.

Neplata bonusurilor datorate în conformitate cu clauzele contractuale. Primele, bonusurile, măririle de salariu condiționate de atingerea unor anumite targeturi ori sporurile stabilite contractual au aceeași statut juridic precum salariul propriu-zis, neacordarea acestora îndrituindu-l pe angajat la demararea demersurilor legale în vederea recuperării lor.

Nerespectarea de către angajator a zilelor libere prevăzute legal ori a concediului de odihnă sau a celui medical este o altă cauză a nașterii conflictelor de muncă. De asemenea, munca obligatorie în zilele de repaos săptămânal, nerespectarea programului de lucru stabilit între părții sau impunerea efectuării de ore suplimentare, chiar și în situația în care acestea sunt plătite conform legii, pot fi de asemenea cauze ale litigiilor de muncă. Alte asemenea motive pot fi consituite de discriminările de gen, rasială, orientare sexuală sau cea de statut social.

Un lucru foarte important de reținut este acela că toate motivele în baza cărora se nasc conflictele de muncă, respectiv cele invocate de către un posibil reclamant, angajator sau angajat, vor trebui dovedite atât în fața instituțiilor de control ale statului (inspecția muncii), cât și, dacă va fi cazul, în fața instanței de judecată. În acest sens, simplele susțineri ale uneia dintre părți cu privire la existența unei anume situații de fapt nu vor fi suficiente, pentru probarea veridicității acesteia trebuind a fi administrate probe precum înscrisuri, martori, interogatoriul părții pârâte, etc.

Cabinetul nostru de avocatura este specializat in solutionarea conflictelor de munca, ofera suportul juridic necesar in cazul unor litigii de munca.

  Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
 TEL: (+ 4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: