Pensie de intretinere


Pensia de intretinere sau Pensia alimentara pentru minori


  Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza, adesea, nu numai partile intre care la un moment dat s-a incheiat casatoria, ci si pe cei mici.

  Potrivit Codului Familiei, parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.

  Pensia de intretinere  (pensia alimentara) va fi solutionata sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si se vor lua masuri de poprire pentru aceasta parte din salariu. Art. 94 din Codul Familiei stabileste urmatoarele cote: pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

   Stabilirea pensiei de intetinere

  In stabilirea cuantumului pensiei de intretinere pentru minori, instanta ii asigura minorului un venit lunar minim, asigurat de catre parintele caruia nu ii este incredintat.

  Stabilirea cuantumului pensiei de intretinere va tine cont in principal de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat. De asemeni, se poate tine cont si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinrere in momentul curent.

  Trebuie inteles inca de la inceput, de catre ambii parinti ca pensia de intretinere este un drept al copilului, nu al parintelui care il creste. In consecinta, acest drept nu este moral sa fie inclus in eventualele negocieri privind impartirea bunurilor din casatorie (partaj) sau alte tipuri de intelegeri.

  La calcularea cuantumului pensiei de intretinere nu se iau in considerare decat veniturile obtinute, nu si cele intamplatoare, cum ar fi, de exemplu, cele pentru ore suplimentare, indemnizatiile de deplasare, de transferare, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare.

  In functie de numarul de copii aflati in intretinere, cuantumul pensiei de intretinere va diferi astfel:
   – 1/4 din venit pentru un copil
   – 1/3 din venit pentru 2 copii
   – 1/2 pentru 3 sau mai multi copii


   Majorarea (cresterea) pensiei de intretinere

  In functie de cresterea veniturilor parintelui obligat la plata pensiei de intretinere pentru minor, cuantumul acesteia se poate majora printr-o hotarare a instantei. Actiunea in instanta se depune la Judecatorie, elementul principal fiind dat de dovedirea cresterii veniturilor celuilalt parinte.

  Trebuie inteles faptul ca doar instanta poate, prin hotararea data, majora in mod oficial cuantumul pensiei de intretinere pentru copilul din casatorie.

  Cererea de schimabare a cuantumului pensiei de intretinere este scutita de taxa de timbru.


   Renuntarea la pensia alimentara

  Renuntarea la pensia de intretinere care constituie un drept al copilului, nu poate fi ratificata decat daca s-ar constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.


  Pensia de intretinere se datoareaza pe toata perioada minoritatii copilului sau si ulterior daca isi continua studiile.

  Neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere constituie infractiunea de abandon de familie.

  Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

  Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta: 
  TEL: (+4) 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info