Pentru a initia un proces de divort, cel interesat trebuie sa depuna la Judecatorie o cerere de divort, alaturi de certificatul de casatorie, dovada privind plata taxei de timbru si timbru judiciar. Cererea de divort trebuie semnata de partea care depune cererea sau, in caz de divort prin acord, de ambele parti.
Cererea de divort reprezinta primul pas in procesul de divort, ea precizand intentiile si solicitarile partii care o depune, justificand totodata intentia sa privind realizarea divortului. Cererea de divort poate fi introdusa de oricare dintre cei doi soti si se adreseaza presedintelui Judecatoriei.
Pe langa solicitarile cu caracter general, prezente pe orice cerere de chemare in judecata, cel care introduce cererea trebuie sa indice, acolo unde este cazul, numele copiilor minori din casatorie. In cazul in care nu exista copii minori din casatorie, acest fapt va trebui indicat expres.
Importanta cererii de divort
Dupa cum am mai mentionat, cererea de divort prezinta solicitarile celui care o introduce si enumerarea motivelor de divort. Pe langa aspectul subiectiv al unei prime impresii efectuate de catre judecator asupra cazului, importanta cererii de divort este data de faptul ca este una dintre cele cateva documente juridice in care partea isi poate expune in scris punctul de vedere si motivatiile. Intocmirea ei eronata poate aduce serioase prejudicii prin prisma actiunilor si demersurilor pe care partea va trebui sa le urmeze pe parcursul procesului. In plus, o cerere corect formulata aduce si o ordine in gandire si in modul de a pune problema pe parcursul procesului.
Mai trebuie amintit, de asemeni, faptul ca o cerere de divort eronat redactata, care nu contine, in mod corect definite, elementele necesare, poate aduce chiar respingerea actiunii sau declinarea competentei.
Chiar daca instantele de cele mai multe ori prefera sa treaca peste anumite erori strecurate in cererile redactate direct de parti, neavand cunostinte juridice pentru a intocmi in mod corect un astfel de document, nu trebui mizat pe acest lucru, in caz contrar totul depinzand de bunavointa celui/celei care judeca respectivul proces.
Redactare cerere de divort
Inca de la inceput trebuie spus ca nu exista un formular general pentru o cerere de divort, nu exista un model general de cerere de divort. Exista, insa anumite modele de cereri (prezent si pe Internet si accesibile usor la o simpla cautare), la care in mod necesar cel interesat trebuie sa aduca completarile si modificarile de rigoare.
In general, in functie de complexitatea procesului si de gradul de intelegere a celor doi soti cu privire la divort si la celelalte cereri accesorii, cererea poate fi redactata de un Avocat (cazul cel mai raspandit si recomandabil) sau de cel/cea care o introduce (pentru divorturi simple), cu riscurile mentionate anterior.
Redactarea unui astfel de document de catre Avocat presupune cunoasterea datelor problemei, studiul si preluarea datelor de pe certificatul de casatorie, documente de identitate, eventual certificate de nastere, precum si alte documente, acolo unde este cazul.
Cabinet avocat Leonte Oana Madalina, cu o bogata experienta in procese de divort, ofera in acest sens doua tipuri de servicii specializate juridice:
Redactare a cererii de divort si consultanta juridica de informare asupra procesului de divort. Se asigura, astfel si redactarea cererii de divort pe baza datelor specifice ale cazului.
Asistenta/reprezentare juridica pe intreaga durata a procesului. Acest serviciu include automat si redactarea documentelor juridice implicate de procesul de divort.
Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TEL. (+ 4) 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info