Cat costa un divort si cat dureaza

0 Comments

Înainte de a lua legătura cu un specialist pentru a afla ce presupune un divorț, este recomandat ca cei doi soți, sau cel puțin unul dintre ei, să fi reflectat temeinic asupra deciziei de a face acest pas important într-o căsnicie. Dar, odată luată decizia de a divorța, nu ar trebui ca micile inconveniente de ordin juridic să impiedice acest demers. De cele mai multe ori clienții au aceleași întrebări legate de divorț. Și anume: cât durează și cât costă? Și răspunsul este același: depinde

contestare decizie de concediereUn divorţ simplu costă 1000-1500 lei în privinţa onorariului avocatului. În cazul în care sunt implicaţi copii, onorariul ar putea ajunge la peste 2.000 lei, în funcţie de probleme. În principal, acestea sunt despre stabilirea locuinţei copilului. Ca regulă, autoritatea părintească este exercitată în comun, dar instanţa trebuie să stabilească locuinţa copilului la unul dintre părinţi, deoarece în toate aceste cazuri se urmăreşte interesul superior al copilului, iar instanţa apelează la serviciile autorităţii tutelare pentru a stabili condiţiile de creştere şi educare pe care copilul le are la părinţii săi. Ancheta socială efectuată de aceasta nu se taxează, dar durează.

Pentru judecata unei cereri de divorţ este necesară plata unei taxe judiciare de timbru, care variază între 50 şi 250 de lei, în funcţie de speţă.

Va vom prezenta care sunt variantele de divort si cat dureaza fiecare

Divorțul prin acord

Varianta de departe preferabilă este divorțul prin acord. Respectiv situația în care ambii soți doresc să divorțeze și își recunosc culpa comună în desfacerea căsătoriei, se poate finaliza doar din două-trei înfățișări în fața unui notar. Și în instanță un astfel de divorț se soluționează la primul termen de judecată, astfel încât toată procedura nu durează mai mult de trei luni de la data depunerii cererii de divorț.
În cazul unui astfel de divorț amiabil și costurile sunt reduse. În instanță se plătește doar o taxă judiciară de timbru în valoare de 200 de lei. Iar onorariile notarilor diferă. Divorțul prin acord se poate pronunța și de către ofițerul stării civile, dacă nu există copii minori rezultați din căsătorie.

Divorțul prin… dezacord

Problemele încep să apară atunci când unul dintre soți nu dorește să divorțeze. Sau când fiecare soț îl consideră culpabil pe celălalt. Ori au copii minori și părinții nu se înțeleg asupra stabilirii locuinței, a programului de vizitare și a pensiei de întreținere. În aceste cazuri, numai instanța de judecată poate soluționa cererea de divorț și toate accesoriile privind situația minorilor. Durata unui astfel de litigiu crește de la câteva luni și poate ajunge până la un an sau chiar mai mult, întrucât este necesară administrarea de probe (martori, expertize, anchete sociale).

Divortul poate fi pronuntat daca instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si nu mai este posibila continuarea casatoriei.

Cu toate acestea, daca din probele administrate rezulta culpa ambilor soti, instanta poate pronunta divortul din culpa lor comuna, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort.

In cazul cererii ca urmare a unei separari de minimum doi ani, divortul este pronuntat din culpa exclusiva a sotului reclamant, iar in cazul solicitarii sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, defacerea mariajului se pronunta fara a mentiona culpa sotilor.

Partajul bunurilor comune Concomitent cu divorțul sau ulterior acestuia se poate cere și partajul bunurilor comune. Aici apar de cele mai multe ori discuțiile delicate și certurile între soți, iar durata și costurile procesului cresc semnificativ. Dar divorțul nu este un moment din viață insurmontabil și, în final, oferă fostului cuplu claritate și finalizare din punct de vedere juridic și nu numai.

În cazul unui partaj in care sotii nu se inteleg asupra impartirii bunurilor, problema se complică din punct de vedere al costurilor, cat si al duratei. Acesta nu este obligatoriu să se facă la divorţ, dar este posibil. Pentru partajul judiciar, trebuie plătită o taxă de timbru din valoarea bunurilor partajabile. Pentru a se determina valoarea reală a bunurilor supuse împărţelii, este necesară efectuarea unei expertize de evaluare de catre un expert evaluator.

Este de dorit, totuşi, ca părţile să aleagă calea amiabilă, pentru ca părţile să economisească timp şi resurse. Sunt, însă, situaţiii mai delicate în care nu se poate evita instanţa de judecată, astfel încât este necesară munca unui specialist.

Cabinetul de Avocat Leonte Oana Madalina se straduieste cu consecventa sa ia cele mai bune decizii in realizarea unui proces de divort cu implicatii cat mai reduse emotional si financiar pe toata durata procesului, cat si ulterior, tinand cont de consecintele firesti ale acestui process legal.

Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
 TEL: (+ 4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info


Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *