Potrivit Codului Familiei, casatoria se poate desface atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu este posibila.
Ce se intelege prin motive temeinice si care ar fi acele motive, Codul Familiei nu precizeaza.
Consideram ca, prin motive temeinice se inteleg acele ratiuni puternice care justifica desfacerea casatoriei prin divort, intrcat continuarea ei pentru cel care o cere a devenit imposibila.
Codul Familiei nu specifica motivele in baza carora se poate cere desfacerea casatoriei prin divort, cu exceptia celor prevazute de articolul 38, alineatul 2.
Desi textul de lege nu precizeaza care sunt motivele temeinice, putem concluziona ca actiunea de divort intervine cand casatoriei ii lipsesc elementele de fond in baza carora s-a incheiat: afectiune reciproca, prietenie, sprijin moral si material. In practica judiciara in materie de divort s-a constat ca cele mai frecvente motive de desfacere a casatoriei sunt:
Parasirea domiciliului conjugal de catre unul dintre soti
Infidelitatea conjugala
Actele violenta si injuriile grave
Viciul betiei
Starea sanatatii ce face imposibila continuarea casatoriei
Existenta unor nepotriviri de ordin fizic ce afecteaza raporturile conjugale
Violenta verbala sau fizica exercitata asupra unui dintre soti
Lipsa unor relatii specifice familiei
Separarea celor doi
Relatii cu alte persoane
Evident ca fiecare caz este diferit, asa cum fiecare persoana are propriul caracter. Nu se poate furniza o lista completa a motivelor de divort ce se pot invoca. In unele procese conteaza anumite aspecte legate de casnicie, in altele aceste aspecte nu conteaza.
Cei doi soti nu sunt obligati prin lege sa fie asistati de un avocat pe parcursul procesului de divort. Redactarea corecta a cererii de divort, precum si dovedirea existentei motivelor de divort reprezinta insa conditii esentiale in acest tip de proces. Riscul neindeplinirii acestor conditii este acela ca cererea sa fie respinsa, o alta putandu-se introduce doar prin indicarea altor motive.
Motive de divort – aspecte importante
Daca, pe parcursul procesului, nu se va dovedi ca exista motive de divort, cererea va putea fi respinsa.
Dovedirea motivelor de divort va fi mult mai usoara, procedura putand fi simplificata in acest sens, daca cei doi soti se inteleg cu privire la realizarea divortului.
Este posibil sa fie necesara prezenta unor martori la un termen al procesului, pentru soti.
Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TEL: PROGRAMARI (+ 4) 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info