Divortul este modalitatea legala de desfacere a casatoriei.
Atunci cand apar neintelegeri majore, ce nu pot fi armonizate printr-un efort comun al sotilor, unul dintre acestia se va adresa Justitiei in vederea desfacerii casatoriei.
Exista doua situatii ce se pot derula pe parcursul actiunii de divort:
– sotii pot ajunge la o intelegere in ceea ce priveste divortul
– partile nu reusesc sa ajunga la o intelegere amiabila
In functie de aceste criterii, divortul poate fi prin acord (amiabil) ori divort din motive temeinice: divort din culpa comuna, divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti.
In toate situatiile este esential ca sotii sa ajunga la intelegere, pentru ca divortul sa se desfasoare intr-o maniera civilizata si sa se poata cadea de comun acord asupra tuturor aspectelor legate de divort.
Unde se efectueaza divortul:
Conform legislatiei in vigoare din Romania, divortul poate fi dispus de catre instantele de judecata. Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, desfacerea casatoriei poate fi constatata de catre ofiterul de stare civila ori notarul public arondati locului in care s-a oficiat casatoria sau ultimei locuinte comune a sotilor. Acestia vor elibera un certificat de divort.
Actiunea de divort este una strict personala si nu poate fi introdusa decat de catre unul dintre soti impotriva celuilalt, când exista acordul de vointa al ambilor parteneri de viata. Cei doi soti devin, astfel, unicele subiecte de drept, care pot avea calitatea de parti intr-o asemenea actiune.
Procedura de divort, tipuri de divort:
Conform legislatiei in vigoare, se pot distinge doua modalitati de divort:
– procedura divortului prin stabilirea culpei comune sau a culpei exclusive a uneia dintre parti
– procedura simplificata a divortului prin acord, care dureaza aproximativ 2 luni pana la solutionare. In baza Legii 202/2010, se poate efectua divortul prin acord numai daca partile se inteleg cu privire la realizarea divortului. De asemenea, si asupra modului in care copiii minori din casatorie vor fi incredintati dupa divort, indiferent cat timp a trecut de la data casatoriei.
Divortul prin acord este punctual prioritar de discutie, pe care Cabinetul de Avocat Leonte Oana Madalina il propune in cadrul oricarei consultatii juridice pe teme de divort. Avantajele divortului prin acord sunt substantiale: reducerea implicatiilor emotionale, incheierea in cel mai onest mod a unei relatii de viata intre cei doi soti, reducerea timpului de solutionare a divortului si a costurilor aferente.
Nu ezitati sa ne contactati! Suntem oricand alaturi de D-voastra!
TELEFON: 0722.236.175