Partaj bunuri comune

Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei.

  Bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei apartin ambilor cu drept de proprietate in devalmasie (adica comuna) conform legislatiei in vigoare.
 
  Daca in timpul casatoriei s-a dobandit de catre soti un bun si in actul de achizitionare al bunului este trecut doar unul dintre soti sau cumpararea s-a facut din veniturile unuia dintre soti si chiar daca bunul a fost dobandit in timp ce soti erau despărtiti in fapt, acele bunuri sunt dobandite de catre soti in timpul casatoriei si sunt bunuri comune. Sunt proprietate comuna a sotilor:

      – bunurile mobile,
      – mijloace de transport,
      – valori mobile,
      – articole, obiecte;
      – bunurile imobile – case, apartamente, diferite constructii, terenuri;
      – valorile mobiliare, depunerile si capitalul social din societati comerciale care au fost constituite sau procurate din contul mijloacelor comune,
      – alte bunuri dobandite in timpul casatoriei chiar daca sunt procurate sau depuse pe numele unuia dintre soti.

   Fiecare dintre soti poate sa incheie conventii, prin care sa dispuna de bunurile comune, cu exceptia bunurilor imobiliare, considerandu-se totodata, ca el actioneaza cu acordul celuilalt sot.

Sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si tot astfel dispun de ele, iar oricare dintre soti, daca exercita singur aceste drepturi, este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot.

Unul dintre soti nu poate, fara consimtamantul expres al celuilalt, sa instraineze un teren, casa ori apartamentul, sa desfaca contractul de închiriere al spatiului de locuit ori sa limiteze prin acte juridice dreptul la locuinta al celuilalt sot. In cazul in care unul dintre soti are calitatea de debitor fată de o tertă persoana, atunci bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti. Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impărtirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara acoperirii creantei sale. In cazul in care unul dintre viitorii soti este proprietarul unei locuinte, ce a fost dobandita inainte de incheierea casatorii, in care va locui cu viitorul sot sau daca pe parcursul casniciei sotul neproprietar face anumite investitii in cladirea respectiva, aducand imbunatatiri constand in zugraveli, gresie, inlocuirea ferestrelor etc, acesta in urma partajului nu risca sa piarda propria locuinta in favoarea celuilalt. Locuinta respectiva este bun propriu (pentru ca a fost dobandita inainte de casatorie), sotul celalalt putand avea, cel mult un drept de creanta pentru cheltuielile facute cu imbunatatirile.

La desfacerea casatoriei, bunurile se impart intre soti conform intelegerii lor, iar in caz de neintelegere, dispune instanta judecatoreasca si odata cu desfacerea casatoriei, regimul matrimonial al comunitarii de bunuri inceteaza.

   Bunurile comune se impart conform intelegerii dintre soti.

   Daca sotii nu inteleg va decide judecatorul luand in calcul contributia fiecaruia dintre soti la dobandirea si conservarea bunului respectiv, va aprecia in ce proportie vor fii impartite bunurile comune

   Bunurile proprii nu fac obiectul partajului.

  Asistenta unui avocat in partajarea bunurilor comune este mai mult decat recomandata, acesta oferindu-va servicii necesare sustinerii sanselor in mod corect.

  Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
  TEL. (+4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info