Program de vizitare

Drept de vizitare minor, stabilire program vizitare

Stabilirea unui program care sa permita o relatie reala si efectiva intre copil si parinte sau este necesara pentru a nu afecta procesul de dezvoltare si maturizare a copilului, proces ce presupune recunoasterea imaginii paterne si sentimentul de siguranta si autoritate conferite de prezenta paterna.

  In ceea ce priveste dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu minorul, art.43 alin.3 C.fam contine o dispozitie de principiu, potrivit careia parintele caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala. Prin urmare, in cazul in care parintele la care se afla copilul impiedica sau interzice celuilalt parinte exercitarea drepturilor sale, se pot lua de catre instanta masuri ca acesta din urma sa-si pastreze legaturile personale cu copilul; acest drept urmeaza sa fie, insa, exercitat in asa fel incat sa nu aiba o influenta negativa asupra dezvoltarii minorului, trebuind sa fie respectate conditiile normale in privinta intretinerii acestor legaturi.

  In stabilirea programului de vizitare instanta va tine cont de interesul copilului luand in considerare varsta, preocuparile, timpul liber al acestuia.

  Daca este in interesul minorului, instanta poate sa consfiinteasca si invoiala partilor privind programul de vizitare a minorului de catre parintele caruia copilul nu i-a fost incredintat.


  Dreptul de vizitare a copilului

 Daca pensia de intretinea  este un drept al copilului (si nu al parintelui care il creste, asa cumde multe ori se considera), dreptul de vizitare este un drept al parintelui, de a se implica in cresterea si dezvoltarea copilului, de a avea relatii personale cu acesta.

 Dreptul de vizitare poate presupune, in functie de caz: 
  – deplasarea periodica a parintelui la domiciliul copilului si petrecerea unui interval bine determinat acolo, impreuna cu copilul
  – deplasarea copilului la domiciliul parintelui si petrecerea impreuna a unui interval bine determinat acolo. Poate fi stabilit si sub forma unui weekend periodic samd…
  – dreptul de a prelua copilul, de a merge cu el in vacante samd…
  – alte modalitati stabilite de instanta


  Stabilirea programului de vizitare

 Dreptul de vizitare se stabileste de catre instanta in ruma unui proces. Poate fi stabilit:
  – in urma procesului de divort
  – in urma unui proces distinct de stabilire, de extindere sau de restrangere a dreptului de vizitare

 In situatia in care cei doi parinti nu se inteleg cu privire la stabilirea programului de vizitare,   – instanta este cea care va decide, pe baza:
  – dovezilor aduse
  – propunerilor celor doi parinti
  – rezultatelor anchetelor sociale efectuate
  – altor dovezi


 In orice actiune in cadrul procesului de divort interesul copilului este pe primul loc, astfel cabinetul nostru va sfatuieste:
  – Ambii parinti trebuie sa inteleaga ca minorul nu se afla in proprietatea nimanui, avand dreptul de vizitare
  – Ambii parinti trebuie sa fie activi in viata copilului pentru a ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului lor
  – Copilul trebuie sa nu sufere in urma acestor actiuni deprinse de parintii sai, astfel incat cei doi parinti sa fie responsabili si sa nu faca din copil un mijloc moral sau sentimental de razbunare sau de santaj fata de calalalt parinte

     Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
     TEL: (+ 4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info