Daca faci cumparaturi online si nu ai fost informat despre alte taxe suplimentare, nu poti fi obligat sa le platesti

0 Comments

Cumparatorii online nu vor plati nicio alta taxa sau cost suplimentar, daca nu au fost informati in mod corespunzator in legatura cu acestea inainte de a face comanda, conform unei directive adoptate recent de Comisia Europeana.

Parlamentul European a adoptat, pe 23 iunie, Directiva privind Drepturile Consumatorilor propusa de Comisia Europeana in octombrie 2008. Este vorba de un act legislativ care prevede noi drepturi pentru consumatori si noi mijloace de protejare a acestora.

Potrivit Comisiei Europene, directiva privind drepturile consumatorilor are ca obiectiv cresterea increderii consumatorilor si, in acelasi timp, simplificarea formalitatilor administrative care ingradesc intreprinderile in interiorul granitelor nationale, privand astfel consumatorii de o alegere mai vasta si de oferte competitive.

Astfel, directiva elimina taxele ascunse de pe internet, astfel incat consumatorii sa fie protejati de plata „serviciilor gratuite” cum ar fi retete culinare sau horoscoape. Odata cu intrarea in vigoare a noii directive, consumatorii vor trebui sa confirme in mod explicit ca au inteles ca trebuie sa plateasca pentru astfel de servicii.

Comerciantii vor avea obligatia sa prezinte costul total al produsului sau serviciului

Conform directivei, alaturi de costul total, comerciantii vor trebuie sa afiseze orice alte taxe suplimentare adaugate la pretul produsului sau serviciului. In cazul in care cumparatorul nu a fost informat corespunzator cu privire la costrile sau taxele suplimentare inainte de a face comanda, acesta va fi scutit de la plata lor.
 
Vei putea returna bunurile cumparate in 14 zile, fara sa invoci un motiv

O alta noutate o constituie extinderea de la 7 zile la 14 zile a perioadei in care cumparatorul se poate retrage dintr-un contract de vanzare. In acest timp, consumatorii pot returna bunurile cumparate, fara a fi nevoiti sa invoce un motiv anume. Mai mult, in situatia in care vanzatorul nu-si informeaza in mod clar clientul in legatura cu acest drept, perioada in care clientul se poate retrage din contract se extinde la un an. Acest interval de timp incepe atunci cand cumparatorul primeste bunurile si nu in momentul semnarii contractului, cum se intampla la momentul actual.

Regula se va aplica, printre altele, vanzarilor prin internet, prin telefon, comenzilor pe mail, dar si vanzarilor din afara magazinelor, cum ar fi cele din usa in usa sau vanzarile in strada.
 
Comerciantii nu vor mai putea sa taxeze pentru plata cu cardul cu mai mult decat ii va costa pe ei

O alta prevedere introdusa prin noua directiva le interzice comerciantilor sa ii taxeze pe consumatorii care platesc cu cardul sau cu alt mijloc de plata cu mai mult decat ii costa pe ei pentru a putea oferi aceasta posibilitate de plata.

De asemenea, comerciantii care utilizeaza linii telefonice speciale de tip „hotline”, pentru a le permite consumatorilor sa-i contacteze in legatura cu detalii legate de contractul de vanzare, nu vor avea dreptul sa introduca tarife telefonice mai mari decat cele normale.

Consumatorul trebuie informat daca trebuie sa suporte costurile de returnare

Daca vanzatorul doreste ca cel care suporta costurile de returnare a bunurilor sa fie consumatorul, trebuie sa-l informeze in prealabil in legatura cu acest lucru, in caz contrar, cel care va plati va fi comerciantul. In cazul produselor voluminoase achizitionate de pe internet sau prin comanda transmisa prin e-mail, comerciantul va trebui sa ofere clientului, inainte de cumparare, cel putin o estimare a costurilor de returnare.

Consumatorii pot returna produsele cu continut digital, cum ar fi fisierele audio sau video, dar numai inainte ca acestea sa fie descarcate.

Nu in ultimul rand, directiva propune si un singur set de reguli pentru contractele la distanta din Uniunea Europeana, fiind asteptat ca aceasta sa contribuie la reducerea costurilor de tranzactie.


Sursa: avocatnet.ro

Categories: