Peste 100 de institutii pun umarul la proiectul Codului Administrativ al Romaniei

0 Comments


Peste 100 de institutii pilot au fost angrenate in etapa de fundamentare a celui mai amplu si ambitios proiect legislativ derulat la nivelul administratiei publice din Romania – scrierea Codului Administrativ al Romaniei.

Acest demers a fost initiat de Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si este sustinut prin proiectul „Un cadru legislativ mai coerent pentru o administratie publica mai eficienta„ – cod SMIS 2989, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative„.

 Durata de implementare a proiectului este de 28 luni si valoarea totala eligibila de 3.497.534 lei, din care 2.972.903,9 lei (85%) finantare nerambursabila din Fondul Social European si 524.630,1 lei (15%) contributie nationala.

„Implicarea atator institutii si a reprezentantilor societatii civile in dezvoltarea unui proiect de act normativ este o premiera pentru Romania si va asigura relevanta proiectului Codului Administrativ„, a declarat Domnica Focsaneanu, managerul de proiect din cadrul UCRAP. „Nu este un proces simplu, dar am fost constienti de necesitatea consultarii cat mai multor specialisti pentru a ajunge la un rezultat solid si speram ca prin acest proiect sa stabilim un reper pentru procesul legislativ din Romania„.

Acest document, odata adoptat de Parlament, va reglementa in mod unitar si coerent domeniul administratiei publice din Romania.
 
UCRAP realizeaza acest proiect cu ajutorul unui grup de lucru constituit din reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice, ai societatii civile si ai mediului academic, precum si al unui grup tinta identificat in urma unei analize sociologice si care asigura relevanta la nivel de implementare a solutiilor identificate. Aceste institutii reprezinta trei arii – autoritatile administratiei publice centrale si locale, organizatii neguvernamentale si institutii de invatamant superior de profil.

Cele doua grupuri au fost consultate pana in prezent in cadrul a 12 reuniuni (ateliere de lucru, seminarii si forum de dezbatere).

In etapa de fundamentare au fost evidentiate si analizate disfunctionalitatile generate de reglementarile in vigoare, a fost realizata o analiza comparativa asupra cadrului normativ din domeniul administratiei publice de la nivelul a sapte state membre ale Uniunii Europene si au fost identificate, ierarhizate si selectate alternativele de solutionare a acestor disfunctionalitati.
 
„Un numar de 126 de disfunctionalitati au fost identificate in urma evaluarii a 145 de acte normative care reglementeaza domeniul administratiei publice din Romania si care au fost propuse pentru codificare. Membrii echipei din cadrul UCRAP alaturi de grupul de lucru si grupul tinta au formulat alternative de solutionare din care a fost selectata cate una pentru fiecare disfunctionalitate in parte, in functie de noua criterii de evaluare care au inclus stabilitatea legislativa, potentialul benefic asupra mediului economic si social, gradul de solutionare a problemelor constatate, precum si principiile bunei guvernari„, a mai spus Domnica Focsaneanu.
 
Codificarea legislativa este cel mai complex si eficient proces de remediere a disfunctionalitatilor din legislatie. Codul Administrativ va reglementa cinci domenii majore: administratia publica centrala, administratia publica locala, personalul din administratia publica, proprietatea publica si privata a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale si serviciile publice.

Proiectul Codului Administrativ, demarat in iulie 2009, va fi finalizat in toamna acestui an.


Sursa: euroavocatura.ro

Categories: