Unde trebuie sa anunti daca ai fost implicat intr-un accident rutier

0 Comments


Pentru a fi considerat un accident de circulatie, un eveniment rutier trebuie sa indeplineasca cumulativ trei conditii, stipulate de Codul rutier, si anume:

– sa se fi produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc;
– sa fi avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
– in eveniment sa fi fost implicat cel putin un vehicul in miscare.
 Potrivit legislatiei rutiere, accidentele de circulatie soldate cu moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multorpersoane se anunta de indata la politie prin apelarea numarului de urgenta 112.
Aceasta obligatie intervine si in cazul in care in accidentul rutier a fost implicat un vehicul care transporta substante periculoase.

In schimb, in situatia in care accidentul in care ati fost implicati s-a soldat numai cu avarierea autoturismelor sau cu alte pagube materiale, trebuie sa va prezentati la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.

Puteti scapa de acest drum la politie daca incheiati o constatare amiabila de accident. Utilizarea constatarii amiabile de accident nu este o obligatie, este doar o optiune. Practic, incepand din 1 iulie 2009, conducatorii auto implicati intr-un accident au posibilitatea de a completa impreuna un formular tipizat pentru a consemna circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier, iar acest document inlocuieste procesul-verbal de constatare intocmit de Politie. Cu acest formular, pagubitul se poate adresa direct societatii de asigurare, care are obligatia sa indeplineasca formalitatile pentru deschiderea dosarului de dauna, sa constate pagubele si sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului.

De asemenea, in cazul accidentelor minore, din care au rezultat numai pagube materiale, nu este nevoie sa va deplasati la politie nici daca in accident a fost avariat un singur vehicul, iar conducatorul acestuia detine o asigurare facultativa de avarii auto.

Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti, in situatia in care cel putin unul din autovehiculele implicate in accidentul soldat numai cu avarii nu mai poate fi deplasat la unitatea de politie, conducatorii sunt obligati sa anunte imediat politia de accident (cel mai simplu prin apelarea numarului de telefon 112) si sa astepte agentii care vor sosi la fata locului pentru a intocmi documentele de constatare a accidentului si autorizatia de reparatie.

Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestui articol: 27/03/2012

Categories: