Pedeapsa cu inchisoare pentru cei care nu respecta legislatia muncii

0 Comments

Pedeapsa cu inchisoarea este cea mai dura sanctiune pe care o poate primi un angajator care incalca legislatia muncii. In functie de gravitatea faptei comise, privarea de libertate poate fi cuprinsa intre 3 luni si 3 ani.

Codul Muncii stabileste ca raspunderea penala a angajatorului poate interveni, in anumite conditii, in cazul mai multor fapte. Astfel, pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor, in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata, angajatorul poate primi o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 3 si 6 luni. Trebuie sa stiti ca, potrivit Codului Muncii, in cazul acestei infractiuni actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea persoanei vatamate.

Inchisoare de la 6 luni la un an risca angajatorii care nu executa hotararile judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat. La fel ca in cazul anterior, si in aceasta situatie este nevoie de o plangere a persoanei vatamate ca actiunea penala sa se puna in miscare.
 
Codul Muncii precizeaza ca, in ambele cazuri, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Aceeasi sanctiune cu inchisoarea de la 6 luni la un an este prevazuta si pentru angajatorii care stabilesc, in mod repetat, pentru salariatii retributii mai mici decat salariul minim pe economie. In 2012, salariul minim brut pe tara garantat in plata este de 700 de lei.

Tot cu inchisoare de la 6 luni la un an poate fi pedepsit si angajatorul care impiedica un control al inspectorilor de munca pentru ca refuza, in mod repetat, sa le permita acestora accesul in spatiile unitatii sau pentru ca nu le pune la dispozitie documentele solicitate.

O alta infractiune care este sanctionata cu inchisoarea este primirea la munca a unor salariati fara a le incheia un contract de munca. Concret, pentru munca la negru, un angajator risca intre 1 si 2 ani de inchisoare, daca primeste la munca, fara forme legale, mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora.

O alta fapta care atrage pedeapsa cu inchisoarea pentru angajator este incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati fara a respecta reglementarile legale privind regimul de munca al personelor sub 18 ani. In aceasta situatie, privarea de libertate poate fi cuprinsa intre 1 si 3 ani.

In mod similar, tot cu inchisoare de la 1 la 3 ani, se sanctioneaza si primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.

Sanctiunile complementare prevazute de Codul Muncii pentru angajatorii care incadreaza in munca „la negru” pana la 5 salariati se aplica si in aceste doua situatii. Mai mult decat atat, pentru persoanele despre care angajatorul stie ca sunt victime ale traficului de persoane, angajatorul va trebui sa plateasca si cheltuielile determinate de transferul platilor restante in tara in care persoana angajata ilegal s-a intors de bunavoie sau a fost returnata in conditiile legii.

Contactati-ne acum pentru a beneficia de un suport juridic de calitate si specializat in dreptul muncii.   

Ne puteti contacta prin tel: 0722 236 175  sau  prin formularul online

Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestei stiri: 29/03/2012

Categories: