Revocarea deciziei de concediere

0 Comments


Revocarea deciziei de concediere ocupa un loc important in lista controverselor jurisprudentiale referitoare la jurisdictia muncii. Astfel, potrivit studiilor juridice nu exista reglementari care sa autorizeze revocarea unei astfel de decizii. Urmari-ti urmatoarele situatii in care se analizeaza revocarea deciziei de concediere.
 
Indiferent de felul concedierii, in momentul in care angajatorul a revocat hotararea de concediere contestata este justificata admiterea exceptiei lipsei de subiect al contestatiei. Contestatorul isi va relua postul detinut anterior fiindca revocarea deciziei de concediere nu a fost un act jurisdictional.

In cazul acesta contestatia formulata de angajat nu poate fi retinuta iar decizia revocarii nu va produce efecte juridice. Angajatorul il va putea invita pe angajat la sediul societatii in termen de nu mai mult de 3 zile pentru a-i comunica ca poate sa-si reia activitatea pe baza aceluiasi contract individual de munca.

Potrivit studiilor juridice fondatorul unei asociatii comerciale nu poate apela la revocarea deciziei de concediere pentru simplul fapt ca aceasta operatiune nu este reglementata de normele legislative din Codul munci. Astfel s-ar putea ajunge la ascunderea concedierilor ilegale.

Revocarea deciziei de concediere presupune incheierea unui act valabil. De asemenea, chiar daca prima decizie a angajatorului ar fi lovita de nulitate absoluta, asociatul intreprinderii tot nu poate apela la revocarea primei decizii fiindca normele legislative nu permit acoperirea nulitatii.

Decizia de concediere disciplinara este un act unilateral al angajatorului. Potrivit prevederii irevocabilitatii actului juridic unilateral, care se aplica conform dispozitiilor din Codul muncii, potrivit art. 278 C. muncii, reiese ca aceasta decizie nu poate fi revocata de niciun angajator. Prin consecinta, in momentul in care o decizie de concediere a fost deja comunicata angajatului, nu poate fi revocata de angajator.
 
In momentul in care decizia de concediere a fost inregistrata in registrul de intrari-iesiri sau in cartea de munca revocarea se poate efectua numai prin incheierea unui nou contract individual de munca intre angajator si salariatul concediat.
 
Decizia de concediere va contine urmatoarele detalii: motivele care justifica concedierea, durata preavizului respectiv lista locurilor de munca vacante daca salariatul doreste sa ocupe un alt loc de munca disponibil in cadrul societatii comerciale.

Chiar daca angajatorul nu poate revoca decizia de concediere salariatii vor beneficia de acrodarea preavizului. Conform prevederilor art. 73 alin. 1 din Codul muncii, salariatii concediati in temeiul art. 61 lit. c si d, al art. 65 şi 66 din acelasi cod au dreptul la un preaviz care nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.

Cabinetul nostru de avocatura specializat in litigii de munca va ofera asistenta juridica si informatii legate de revocarea deciziei de concediere.


Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: