Termenul de contestare a deciziei de concediere

0 Comments

Stabilirea termenului de contestare a deciziei de concediere este un subiect sensibil si necesita cunoasterea a mai multor norme legislative. Astfel in momentul in care a intrat in vigoare Legea dialogului social nr. 62/2011 mai multi reprezentanti legali au formulat cateva intrebari legate de termenul in care pot fi contestate masurile unilaterale de suspendare, executare, modificare sau incetare a contractului de munca.

Potrivit studiilor juridice reglementarile din aceasta lege sunt contradictorii cu normele legislative in Codul muncii. Astfel conform dispozitiilor art. 268 alin.1 lit.a din Codul muncii contestatiile sau cererile depuse pentru solutionarea unor conflicte de munca pot fi redactate in termen de nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data in care angajatul a aflat despre decizia unilaterala a angajatorului referitoare la modificarea, incheierea, suspendarea sau executarea contractului de munca.
 
Insa Legea 62/2011 precizeaza la art. 211 lit.a ca: contestatiile pot fi redactate de persoanele ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate dupa cum urmeaza masurile de modificare, executare, incetare sau suspendare a contractului de munca respectiv achitarea a unor sume de bani in termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei angajatorului.
 
Astfel se poate observa ca fiecare lege se refera la cererile pentru contestarea deciziei de concediere insa, fiecare lege stabileste un alt termen pentru redactarea acestor cereri. Dat fiind faptul ca niciuna dintre legi nu are o pozitie mai preeminenta oferita de legea organica-ordinara car presupune forta juridica sau legea generala-lege speciala care presupune specializarea obiectului de reglementare, in situatiile divergente se vor aplica normele legislative adoptate ulterior respectiv reglementarile cuprinse in Legea nr. 62/2011.

Pe baza prezentarii de mai sus, in cazul conflictelor individuale de munca aplicarea termenelor de sesizare a instantelor judecatoresti ar fi dupa cum urmeaza:

 • ipotezele si termenele de Codul muncii care nu au fost modificate raman aplicabile;
 • situatiile si termenele introduse ulterior de Legea nr. 62/2011 respectiv situatiile preluate din Codul muncii se aplica cu preeminenta, fiind adoptate ulterior.

Prin consecinta  daca se ia in considerare faptul ca Legea nr.62/2011 a fost adoptata ulterior, se poate afirma ca termenul in care decizia de concediere poate fi contestata este de 45 de zile calendaristice. Insa, Codul muncii prevede la art. 252 alin. 5 si art. 268 alin. 1 lit. b ca in deciziile contestate nu pot interveni reglementarile din Legea nr.62/2011 astfel se vor aplica toate dispozitiile Codului muncii iar termenul de contestare a deciziei de concediere discipilnara va ramane de 30 de zile calendaristice.

Subiectul contestarii deciziei de concediere a devenit controversata si necesita cunostinte juridice avansate.
 

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de contestarea deciziei de concediere.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: