Stabilirea paternitatii

0 Comments

In ziua de azi stabilirea paternitatii se realizeaza cu ajutorul unor proceduri simplificate. Copii care s-au nascut in afara unei casatorii au dreptul sa beneficieze de intretinerea si ingrijirea tatalui biologic.  In tara noastra, Codul familiei prestabileste doua modalitati pentru stabilirea paternitatii:

 • procedura judecatoreasca: prin care tatal biologic poate fi actionat in justitie de catre mama copilului sau un reprezentant juridic pentru a stabili si a recunoaste drepturile copilului;

 • procedura administrativa: prin care tatal va recunoaste voluntar drepturile copilului nascut in afara casatoriei.

Cererea pentru stabilirea paternitatii va fi depusa in numele copilului ca fiind singurul titular al dreptului la aceasta operatiune legala. In situatia in care copilul este minor, cererea poate fi redactata de mama naturala sau un reprezentant legal. Mostenitorii copilului care solicita stabilirea paternitatii nu pot depune cererea respectiva. In situatii speciale cand copilul moare pe parcursul procesului, mostenitorii lui pot continua actiunea fie ca sunt testamentari sau cu conditia ca sa nu fie nedemni. 

Depunerea cererii pentru stabilirea paternitatii se poate intenta atat impotriva tatalui biologic (daca este in viata) sau impotriva mostenitorilor. Fata de aceste persoane actiunea isi mentine caracterul personal nepatrimonial. In cazul in care tatal bioligic decedeaza pe parcursul procesului actiunea se poate continua si impotriva mostenitorilor.

Operatiunile legale pentru stabilirea paternitatii se pot utiliza in cazul in care copilul este minor, major sau adoptat cu efecte depline sau restranse sau a fost obiectul unei adoptii guvernate de reglementarile din O.U.G. nr. 25/1997.
 
Procesul de stabilire a paternitatii se poate demara in termen de un an de la nasterea copilului. In cazul in care copilul si-a pierdut drepturile de copil din casatorie ulterior, termenul pentru initierea unui astfel de proces se calculaeaza de la data comunicarii hotararii definitive prin care s-a aprobat tagaduirea paternitatii sau a sentintei prin care s-a anulat intentia de recunoastere facuta de tatal biologic.

In situatia convietuirii tatalui biologic cu mama, respectiv in cazul in care prestarile de intretinere au inceput anterior implinirii termenului de 1 an de la momentul nasterii copilului, termenul pentru a demara procesul de stabilire a paternitatii se calculeaza de la momentul incetarii prestarii intretinerii.

Pentru a castiga un astfel de proces reclamantii vor fi nevoiti sa dovedeasca: nasterea copilului, relatia intima in timpul conceptiei dintre mama si tatal biologic respectiv faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul respectiv. Stabilirea paternitatii se va face prin mai multe mijloace de proba precum: prezumtii, martori, inscrisuri si marturii.

Pe parcursul procesului expertiza medico-judiciara joaca un rol important in stabilirea paternitatii. In cazul in care este folosita ca proba negativa are caracter absolut, insa in situatiile in care este utilizata ca proba pozitiva are caracter relativ.

Paratul poate si el sa utilizeze mai multe mijloace de proba pentru a se apara. Instanta poate sa respinga sau sa admita actiunea pe baza dovezilor.

Cauzele de respingere a actiunii in stabilirea paternitatii sunt:

 • imposibilitatea fizica a paratului de a fi tatal copilului ( de ex: persoana a fost spitalizata sau a plecat din tara, localitate etc.)

 • imposibilitatea biologica a paratului de a fi tatal copilului (de ex: grupa de sange a copilului nu se va gasi nici la tata nici la mama)

 • din dovezile prezentate nu rezulta in mod cert ca persoana respectiva este tatal, cauza numita si „exceptio plurium concubentium”.

Se aplica dizpozitiile art. 274 C.p.c. potrivit carora paratul va suporta toate cheltuielile de judecata indiferent daca paratul recunoaste copilul sau nu face o astfel de recunoastere, intrucat mama a suportat numeroase cheltuieli si a trebuit sa apeleze la instanta pentru a stabili paternitatea. In cazul in care se dovedeste ca mama a pornit aceasta actiune impotriva unei persoane care va fi exclusa de la paternitate, mama va suporta cheltuielile de judecata produse paratilor.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de stabilirea paternitatii.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: