Soferii nu vor mai scapa de infractiunile rutiere comise in alte state

0 Comments


Statele membre vor comunica intre ele coordonatele soferilor care comit infractiuni, potrivit unor noi reglementari adoptate de Parlamentul European, miercuri. Astfel, soferii vor raspunde pentru incalcarea regulilor de circulatie din codul rutier, indiferent de statul UE in care au fost comise.

Potrivit legislativului European, obiectivul prezentei directivei este de a consolida securitatea rutiera si de a asigura egalitatea in fata legii a tuturor contravenientilor, inclusiv a celor care locuiesc intr-un alt stat membru.
 
„Dupa mai mult de trei ani de negocieri, acest acord este primul pas foarte important pentru a pune capat sentimentului de impunitate pe care il aveau anumiti soferi si pentru a reduce numarul victimelor de pe soselele noastre”, a declarat deputata spaniola Ines Ayala Sender (S&D), raportoarea Parlamentului.

Cum se vor aplica noile prevederi?
 
Noile dispozitii ale PE vor abilita statele membre sa comunice coordonatele soferului sau ale titularului certificatului de inmatriculare al vehiculului acuzat autoritatilor din statul in care infractiunea a fost constatata, pentru ca acestea din urma sa poata incepe urmarirea.

Autoritatile din tara in care infractiunea a fost comisa vor trimite apoi contravenientului o scrisoare recomandata pentru a-i aduce la cunostinta tipul de infractiune savarsita si sanctiunea care se aplica, precum si posibilele cai de recurs si consecintele juridice. Amenda si modalitatile de aplicare vor fi stabilite conform regulilor statului in care a fost comisa infractiunea.

In acelasi timp, Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a consolidat nivelul de protectie a datelor personale si obligatia de a sterge fisierele privind contravenientii imediat dupa inchiderea procedurii.

Infractiunile pentru care vor raspunde soferii

Conform PE, infractiunile vizate de noile masuri sunt excesul de viteza, condusul sub influenta alcoolului, neutilizarea centurii de siguranta, nerespectarea culorii rosii a semaforului, condusul sub influenta drogurilor, neutilizarea castii de protectie, circulatia pe o banda interzisa (de exemplu, banda speciala pentru autobuz), utilizarea nepermisa a telefoanelor mobile sau a oricarui alt echipament de comunicare in timpul conducerii autovehiculului.

Directiva va trebui aprobata in unanimitate de Consiliul de ministri si va intra in vigoare a doua zi dupa publicarea sa. Statele membre dispun de maximum 24 de luni pentru a aplica noile reguli, cu exceptia Irlandei, a Marii Britanii si a Danemarcei, care deocamdata nu sunt incluse in acest sistem.


Sursa: avocatnet.ro
 
 
Data adaugarii acestui articol: 21/07/2011

Categories: