Sfaturi utile pentru vanzarea/cumpararea unui imobil

0 Comments

Avocat Bucuresti – Sfaturi utile pentru vanzarea/cumpararea unui imobil

In cazul in care aveti calitatea de vanzator sau cumparator al unui imobil trebuie sa va asigurati ca persoana de la care cumparati sau vindeti are capacitate deplina de exercitiu si folosinta, deci sa nu fie incapabil sau persoana lipsita de discernamant.

In momentul in care aveti suspiciuni solicitati persoanei in cauza (rudelor care o insotesc) un certificat medical.
Cand cumparati un imobil, verificati cu foarte multa atentie actele de proprietate de la cel care vinde, intinderea proprietatii respectiv vecinatatile, numarul de camere. De asemenea verificati daca terenul este in panta sau nu, daca este afectat de tevi sau retele subterane, sau daca terenul este intr-un grad de infestare epizootehnic.

Este bine ca proprietarul de la care cumparati sa detina si copii de pe actele de proprietate de la cei de la care la randul sau a cumparat.
Acuratetea proprietatii precum si calitatile de posesor uzufructual si dispunator de bun, e bine ca aceste calitati sa fie demonstrate pe ultimii 30 de ani.

Daca cumparati de la o persoana fizica sau juridica, aveti grija ca aceasta sa aiba la baza un act administrativ ( sa nu fie anulat sau retras sau sa nu fie intr-un litigiu). In acest caz va sfatuiesc sa evitati aceasta cumprare sau cel putin o amanati pana dupa ce rezolva litigiul respectiv.

Atat in cazul cumpararii cat si in cel al vanzarii evitati sa faceti platile in numerar, avand in vedere ca pretul imobilelor se stabilesc de obicei in valuta si reprezinta sume mari ( de ordinal miilor, sutelor si chiar milioanelor) solicitati ca plata sa se faca in cont la o banca pe care o agreati si dupa ce se intocmesc actele notariale, se verifica contul si in cazul in care banii au intrat in cont va reintoarceti la notar cu un extras de cont pentru a semna actul de vanzare-cumparare.

In cazul in care vindeti un imobil trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :
 – Evitati sa inmanati actele de vanzare-cumparare originale pretinsului cumparator, cu atat mai putin BI, CI.
 – Solicitati inainte de perfectarea actelor, extrasul din contul cumparatorului pentru a vedea daca dispune de pretul imobilului.
Daca vindeti un imobil in mai multe transe/rate obligatoriu treceti prevederea rezilierii contractului cu pierderea ratei 1/2/3 in cazul in care cumparatorul nu plateste ratele 2/3/4
 
Nu va incredeti in promisiunile verbale ale unui pretins cumparator indiferent de gradul de prietenie sau rudenie. faceti intotdeauna aplicarea prevederilor mai sus mentionate reprezentand clauza compromisorie de gradul 4.

Se pot cere garantii, insasi ipoteca-sarcina aplicarii imobilului pe care il vindeti ( garantie reala in-rem) sau o garantie a altei persoane fizice sau juridice ( garantie in-persona).

NU acceptati mentiune in actul de vanzare-cumparare a unui pret mai mic decat cel pe care il negociati, in acest caz se poate atrage nulitatea constractului.

In cazul in care vindeti sau cumparati de la o persoana juridica, societate comerciala sau PFA ( persoana fizica autorizata) sau reprezentanta strain ape teritoriul Romaniei asigurati-va ca aceasta persoana functioneaza, nu a fost ridicata de Registrul Comertului, nu este in proces de lichidare sau nu a fosr radiate de Ministerul de Externe.

Solicitati de fiecare data acordul scris al organelor de conducere in cazul vanzarii sau cumpararii unui imobil, cu pretul mentionat expres.
De asemenea sfaturile mentionate mai sus sunt valabuile si pentru donatie sau schimb de locuinta.

Daca doriti garantarea unor tranzactii imobiliare conrecte, ne puteti contacta:   
TEL. (+ 4) 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: