Romanii vor putea munci fara restrictii in toate statele UE

0 Comments

Parlamentul European a adoptat, marti, o rezolutie prin care toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa permita accesul bulgarilor si romanilor pe piata fortei de munca pana la sfarsitul lui 2011, informeaza un comunicat de presa al PE.

Rezolutia a fost elaborata de Traian Ungureanu si a fost adoptata prin ridicare de maini. Raportul care a stat la baza rezolutiei „a beneficiat de  sustinerea tuturor grupurilor parlamentare si a transmis un mesaj unitar al Parlamentului cu privire la necesitatea liberalizarii totale a pietei fortei de munca, a respectarii drepturilor lucratorilor, dar si a drepturilor membrilor de familie care ii insotesc, precum si a recunoasterii calificarilor profesionale”, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, in rezolutie se precizeaza ca nu s-au inregistrat efecte negative in acele state membre care au permis accesul pe piata muncii a fortei de munca din statele membre care au aderat in 2004 si 2007.

„Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeana, arata ca muncitorii din estul Europei nu au generat somaj si nu au pus presiune pe sistemele de protectie sociala. Dimpotriva, influxul a adus crestere economica in tarile de destinatie, evaluat la 1% din PIB”, a precizat raportorul in cadrul dezbaterii din 25 octombrie 2011.

In documentul de presa al PE, se precizeaza ca deputatii europeni cer statelor membre sa-si revizuiasca regulile privind perioadele de tranzitie inaintea deschiderii accesului pe piata muncii si solicita acelor state membre care inca impun restrictii cetatenilor bulgari si romani sa le elimine pana la sfarsitul lui 2011, inainte de termenul-limita final din 2013 prevazut in tratatul de aderare la UE.

Consecintele negative ale restrictiilor

Potrivit deputatilor europeni, aceste restrictii pot avea, pe termen lung, un impact negativ asupra valorilor si drepturilor fundamentale prevazute in tratatele UE, cum ar fi libera circulatie, non-discriminarea, dar si solidaritatea si egalitatea in drepturi.

De asemenea, deputatii europeni cer Comisiei Europene sa investigheze si politicile care vizeaza propunerile legislative recente din unele state membre care incearca sa impuna din nou restrictii fata de alte state membre. Ei sunt de parere ca aceste politici ar putea incalca legislatia europeana, mentioneaza sursa citata.

Implementarea dreptului la libera circulatie al fortei de munca

Deputatii europeni considera ca legislatia europeana actuala cu privire la libera circulatie a fortei de munca este slab transpusa si implementata, se mai spune in documentul de presa PE. In acest context, Comisia ar putea sa isi exercite dreptul de a initia procedurile legate de incalcarea legislatiei impotriva statelor membre care nu o respecta.

Recunoasterea calificarilor profesionale

Tot in rezolutie se precizeaza ca procedurile in vigoare pentru recunoasterea calificarilor profesionale reprezinta un alt mare obstacol in calea mobilitatii fortei de munca, de aceea Comisiei Europeana ar trebui sa reformeze regulile UE in acest domeniu.


Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestei stiri: 26/10/2011

Categories: