Romania, reclamata la CEDO pentru un proces incorect si tratament inuman

0 Comments


Curtea Europeana a Drepturilor Omului va decide marti in doua cauze privitoare la Romania. Tara noastra este reclamata pentru ca a incalcat dreptul la un proces corect al unui cetatean, dar si pentru conditiile proaste din inchisori.

Reclamantul, Adrian Constantin, este un cetatean roman nascut in 1955, care locuieste in Braila. In 2002, el a fost condamnat pentru o abatere comisa in functia sa de reprezentant al unei companii detinute de stat. Pe baza articolul 6 din Conventia Drepturilor Omului, care statueaza dreptul la un proces corect, Constantin sustine ca, in procedurile impotriva lui, recalificarea faptelor de catre Curtea Suprema de Justitie in timpul deliberarilor l-a impiedicat sa isi exercite dreptul de a se apara, iar procedurile penale au fost incorecte prin prisma modului in care Curtea a apreciat probele.

Reclamantul, Marian Flaminzeanu, este un cetatean roman, nascut in 1981, detinut pentru talharie. Pe baza articolul 3 din Conventie, care interzice tratamentul inuman sau degradant, el se plange de conditiile proaste de detentie din inchisorile Rahova, Giurgiu si Jilava, mai exact de celulele supra-aglomerate si de tratamentul medical inadecvat ( pentru o leziune spinala si probleme urologice).

Sursa: avocatnet.ro

Categories: