Recuperare permis auto suspendat

0 Comments


Suspendarea dreptului de a conduce autovehicule este o sanctiune complementara care se dispune pentru 30, 60 sau 90 de zile, in functie de gravitatea faptei comise. Insa, daca se indeplinesc anumite conditii, aceasta perioada poate fi scurtata. Iti spunem noi ce ar trebui sa faci pentru a beneficia de aceasta masura.

Potrivit art. 104 din Codul Rutier, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare ale dreptului de a conduce autovehicule se pot reduce, dar la nu mai putin de 30 de zile. Pentru a beneficia de aceasta masura, trebuie, printre altele, sa sustii un test de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie si sa obtii un punctaj de trecere.

Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie se efectueaza de catre serviciul politiei rutiere care te are in evidenta si consta in completarea unui test-grila, ce contine 15 intrebari din legislatia rutiera. Pentru a promova, sunt necesare raspunsuri corecte la cel putin 13 intrebari.

In afara de a fi admis la testul de legislatie rutiera, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, mai trebuie sa indeplinesti alte trei conditii, conform art. 221 din Regulamentul de punere in aplicare a Codului Rutier. Mai exact, este obligatoriu:
 •sa fi obtinut permisul cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei;
 •sa NU fi beneficiat de reducerea perioadei de suspendare in ultimii trei ani de la data savarsirii faptei;
 •sa NU ti se fi suspendat dreptul de a conduce in ultimii doi ani de la data savarsirii faptei.
Actul normativ mentionat anterior precizeaza si cazurile in care nu ai dreptul sa soliciti reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, si anume:
 •perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
 •ai cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce;
 •ai fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca ai condus autoturismul sub influenta alcoolului;
 •dreptul de a conduce ti-a fost suspendat ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

In cazul in care va simtiti nedreptatit la constatarea abaterii de la codul rutier, de catre agentul de politie puteti sa contestati in termen de 15 zile de cand v-a fost comunicat procesul-verbal de contraventie, (daca ati semnat procesul-verbal pentru luare la cunostinta, termenul curge din momentul intocmirii sale, insa daca procesul-verbal va este trimis prin posta, termenul de 15 zile incepe sa curga de la data primirii documentului, indicata de stampila Postei), la judecatoria de pe raza localitatii unde a fost savarsita contraventia, urmand ca instanta sa decida daca aveti sau nu dreptate.

Procedura este scutita de taxa de timbru, asa ca singurele costuri la care trebuie sa va astepti sunt cele legate de expertiza, daca alegeti sa consultati un avocat pentru a va indruma in aceasta procedura.

Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
  TEL. (+4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestui articol: 20/07/2011

Categories: