Politistii disponibilizati vor primi un ajutor de pana la 60% din salariul de baza

0 Comments


Politistii si cadrele militare care inceteaza raporturile de munca cu MAI vor primi un ajutor social a carui valoare este cuprinsa intre 50 si 60% din salariul de baza, potrivit unui act normativ publicat, marti, in Monitorul Oficial.

Potrivit Ordonantei de Urgenta privind stabilirea unor masuri privind incadrarea in limita alocata cheltuielilor de personal din Ministerul Administratiei si Internelor pe anul 2011, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 433, din 21 iunie 2011, acordarea ajutorului pentru politistii si cadrele militare, care inceteaza raporturile de munca cu MAI sau trec in rezerva, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Astfel, daca persoanele in cauza sunt apte de munca, dar nu se pot incadra din lipsa de locuri de munca corespunzatoare pregatirii, vor beneficia de plata unui ajutor stabilit in raport cu vechimea efectiva in calitate de personal militar/politist, calculat in functie de salariul functiei de baza avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, conform Legii nr. 248/2010, dupa cum urmeaza:
– 50% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 1 si 5 ani;
– 55% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 5 si 15 ani inclusive;
– 60% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva de peste 15 ani.

Totodata, in Ordonanta de Urgenta se prevede exonerarea de la plata cheltuielilor de scolarizare pentru politistii si cadrele militare care solicita incetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, incepand cu data de intrare in vigoare a OUG si 31 decembrie 2011.

O alta reglementare se refera la incadrarea absolventilor promotiilor anului 2011 ale institutiilor de formare profesionala initiala din structura MAI, respectiv din structura MApN si pregatiti pentru nevoile MAI. Acesta incadrare se va face incepand cu data de 1 ianuarie 2012.

Conform MAI, msurile de redimensionare a numarului de posturi din cadrul ministerului au fost emise in vederea respectarii tintei de deficit bugetar, dar si pentru incadrarea in cheltuielile de personal in limita alocata pentru anul 2011, prin Legea nr.286/2010. Potrivit MAI, demersul presupune ca, in acelasi timp, sa fie adoptate si unele masuri de protectie sociala a persoanelor care vor face obiectul aplicarii masurilor de reorganizare institutionala.


Sursa: avocatnet.ro

Categories: