Mai multe drepturi pentru consumatori, se extinde perioada in care poti returna un produs

0 Comments


Consumatorii vor avea la dispozitie 14 zile sa notifice comerciantului ca renunta la cumpararea unui produs, fara sa invoce un motiv si fara a fi nevoiti sa plateasca penalitati, potrivit unui proiect de lege publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Actul normativ propus reglementeaza, totodata, organizarea magazinelor de tip OUTLET si prevede noi amenzi pentru comerciantii care nu respecta drepturile consumatorilor.
Proiectul de lege elaborat de ANPC modifica mai multe acte normative, printre care si OG nr. 130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta.

Astfel, ANPC extinde de la 10 la 14 zile perioada in care consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv.

“Consumatorul are dreptul de a se retrage din contractul la distanta, in termen de 14 zile calendaristice, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv”, se arata in document.

Comerciantii care nu respecta acest termen risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 de lei.

In acelasi timp, ANPC propune inlocuirea sintagmei “denuntare laterala” cu “dreptul de retragere a contractului”.

“Pentru redarea corecta a spiritului directivei europene, actul normativ utlizeaza o terminologie diferita fata de cea deja consacrata. Astfel, este utilizata sintagma “drept de retragere” iar nu cea de “denuntare unilaterala a contractului” deoarece dreptul de a se retrage – ca si beneficiu suplimentar acordat consumatorului, (“retracter” in versiunea franceza, “right of withdrawal” in varianta engleza, a retracta cele spuse) nu are aceeasi semnificatie juridica cu dreptul de a denunta unilateral contractul, deoarece opereaza asupra unor etape diferite ale actului juridic, primul asupra formarii, incheierii actului juridic, iar al doilea asupra efectelor acestuia, fiind o modalitatea de incetare specifica doar contractelor de locatiune cu durata nedeterminata”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de act normativ prevede, totodata, si obligatia comerciantilor de a informa consumatorul, in cazul vanzarilor la distanta, asupra ofertei sale de produse preambalate, cantitatii nete continute de fiecare ambalaj, pretul de vanzare, precum si pretul pe unitatea de masura.

Potrivit noului act normativ, se majoreaza de la 1.000 de lei la 2.000 de lei amenzile minime pentru comerciantii care nu respecta drepturile conferite de lege consumatorilor.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca magazinele de tip OUTLET

Proiectul de lege elaborat de ANPC aduce modificari si OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, una dintre ele privind modul de reglementare si organizare a magazinelor de tip OUTLET. Astfel, acestea trebuie sa aiba produse al caror pret trebuie sa fie cu cel putin 30% mai mic fata de pretul la care au fost comercializate in mod obisnuit in reteaua de magazine din Romania, sau dupa caz, in reteaua internationala de magazine.

De asemenea, toate produsele trebuie sa poarte marca de fabrica, sa fi ramas nevandute din colectiile anterioare si sa nu se mai gasesca la vanzare in reteaua de magazine din Romania, altele decat cele de tip OUTLET.

Noi perioade de soldare

In acelasi timp, ANPC propune si modificarea perioadelor in care au loc vanzari de soldare, decaland cu doua saptamani termenele prevazute de OG nr. 99/2000 in forma actuala. Astfel, vanzarile de soldare se vor efectua numai in cursul a doua perioade pe an, cu conditia ca produsele propuse pentru soldare sa fie oferite spre vanzare in mod obisnuit inaintea acestor perioade.

Perioadele de soldare se stabilesc de comerciant intre:
• 1 ianuarie – 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamna – iarna;
• 15 iulie – 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primavara – vara.

Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona, conform ANPC, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu sistarea vanzarilor de soldare.

Amenzi de 30.000 de lei pentru comerciantii care se opun controlului ANPC

De asemenea, prin modificarile aduse OG nr. 99/2000, impiedicarea sau obstructionarea sub orice forma, de catre comerciant sau de oricare alta persoana, a organelor autoritatilor administratiei publice in exercitarea atributiilor lor privind controlul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei. Legislatia actuala prevede o amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei pentru astfel de conduite.


Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestei stiri: 25/10/2011

Categories: