Inregistrarile muzicale, protejate prin drepturile de autor timp de 70 de ani.

0 Comments


Consiliul Uniunii Europene a adoptat o directiva care propune prelungirea termenului de protectie a drepturilor de autor asupra inregistrarilor muzicale pentru interpretii si producatorii de fonograme de la 50 la 70 de ani. Directiva este valabila pentru inregistrarile muzicale din statele Uniunii Europene.

Noua directiva intentioneaza sa creasca nivelul de protectie al inregistrarilor muzicale prin certificarea contributiilor creative si artistice pe care acestea le impun, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit documentului de presa, muzicienii isi incep cel mai adesea carierele la o varsta tanara, iar actualul termen de protectie de 50 de ani nu le garanteaza protectia inregistrarilor pentru intreaga viata. Mai mult decat atat, unii muzicieni se confrunta la finalul carierei cu lipsa veniturilor. De asemenea, ei nu se pot baza pe drepturile lor pentru prevenirea sau restrictionarea folosirii nedorite a inregistrarilor pe care le realizeaza de-a lungul vietii.
 
Directiva prevede masuri care sa ii asigure pe artistii care si-au transferat drepturile exclusive producatorilor de fonograme ca acestia beneficiaza intr-adevar de termenul prelungit de protectie si isi pot recupera drepturile in anumite conditii.

Termenul de protectie va expira la 70 de ani de la moartea ultimei persoane supravietuitoare, mai precis autorul versurilor sau compozitorul muzicii.

Statele membre vor trebui sa incorporeze noile prevederi in legislatiile lor nationale in termen de doi ani.


Sursa: avocatnet.ro
 

Data adaugarii acestuei stiri: 12/09/2011

Categories: