Infiintarea unei firme. Pasi de urmat si sfaturi utile

0 Comments

Teoretic, in Romania, perioada infiintarii unei societati comerciale este una dintre cele mai scurte din Europa: trei zile. Acesta este timpul efectiv de asteptare, conform legii, de la depunerea dosarului si pana la obtinerea actelor de inmatriculare a societatii. Cu toate acestea, practica este cu mult diferita. Chiar si cu ajutorul unui avocat, redactarea si semnarea documentelor necesare la dosar dureaza intre una si trei saptamani, mai ales in cazul afacerilor complexe lansate de intreprinzatorii straini. Va prezentam astazi sintetic etapele pe care trebuie sa parcurgeti pentru a infiinta o societate comerciala.

1. Actele necesare pentru infiintarea societatii

 – Copie B.I./C.I./Pasaport – asociat(i).
 – Copie B.I./C.I./Pasaport – administrator(i).
 – Copie Contract Spatiu – al locatiei in care se va afla sediul social (cu datele de identificare ale proprietarilor).
La aceste acte se adauga cele specifice, in functie de tipul societatii pe care doriti sa o infiintati, despre care puteti citi mai multe pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului.
 
2. Stabilirea obiectelor de activitate
 
Se face in conformitate cu noua versiune a Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala (CAEN Rev.2). Prima varianta CAEN, aprobata prin HG nr. 656/1997, a fost conceputa astfel incat sa asigure identificarea si codificarea tuturor activitatilor intr-un sistem unitar, respectand prevederile Regulamentului Consiliului Comunitatii Economice Europene 3037/1990. Aceasta varianta a fost armonizata in 2007 cu Nomenclatorul Activitatilor din Comunitatea Europeana, respectiv NACE Rev.2.

Pentru verificarea si identificarea in detaliu a tuturor activitatilor puteti accesa pagina oficiala a Registrului Comertului.

3. Alegerea formei juridice

In functie de evolutia preconizata si evident de posibilitatile si limitele capitalului social, se pot distinge urmatoarele societati:
1. Societate cu raspundere limitata;
2. Societate in nume colectiv;
3. Societate in comandita simpla;
4. Societate in comandita pe actiuni;
5. Societate pe actiuni.

4. Alegerea numelui firmei si a emblemei societatii

Verificarea disponibilitatii numelui de firma se poate face pe website-ul oficial al Registrului Comertului, la adresa: https://recom.onrc.ro/index.htm cu urmatoarele coordonate: user: guest, parola: guest.
 – Firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza;
 – Firma si emblema se stabilesc de asociati si trebuie sa se deosebeasca de firma si emblema altor societati;
 – Firma si emblema nu trebuie sa contina cuvinte sau sintagme specifice institutiilor si autoritatilor publice centrale sau locale, decat cu aprobari speciale;
 – Inscrierea unei firme care contine cuvintele: national, roman, institut sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului;
 – Verificarea disponibilitatii firmei si a emblemei se face de catre oficiul registrului comertului inainte de intocmirea actelor constitutive sau, dupa caz, de modificare a firmei sau a emblemei.

5. Depunerea dosarului complet la Oficiul Registrului Comertului

Solicitarea efectuarii inregistrarii in registrul comertului se face la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal in a carui circumscriptie va avea sediul societatea, de catre fondatori, administratori sau de reprezentantii acestora, precum si de orice persoana interesata, in conditiile legii.

6. Taxe

 Taxele si tarifele pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale sunt prevazute in HG nr. 913/2004 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale publicata in M.O. nr. 589/2004.

Pentru infiintarea unei societati comerciale, taxele percepute de Oficiul registrului comertului sunt de aproximativ 300 de lei.

 Evident, in practica, totul este mult mai complicat decat pare. Birocratia la nivelul institutiilor de stat in 2011 este suficient de mare, incat sa fii intors de la ghiseu pentru lipsa unei simple copii, cand in alte state toate documentele pot fi transmise autoritatilor si online.

Noi ne putem ocupa de toate aceste proceduri. Nu ezitati sa ne contactati pentru a avea firma Dvs. in cel mai scurt timp!

Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TEL. (+4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: