Infiintare SRL-D Intrebari si Raspunsuri

0 Comments


Tinerii care vor sa porneasca o afacere si au o idee buna pot primi acum pana la 10.000 de euro daca isi depun planul in Programul de sprijinire a debutantilor.

Banii nu se ofera, insa, oricui, iar conditiile de finantare sunt destul de stricte. Proiectul Guvernului explica foarte clar cine poate sa ceara banii si in ce domenii nu are voie sa ii investeasca.

Potrivit Ghidului Solicitantului, pot beneficia de prevederile Programului intreprinzatori debutanti care au capacitate juridica deplina de exercitiu si au varsta de pana la 35 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii, si sa fie prima data cand infiinteaza o firma.

In plus, acestia nu trebuie sa fi fost vreodata actionari, asociati sau membri ai organelor de conducere din cadrul unei intreprinderi constituite in spatiul economic european.

Pentru incadrarea in program, microintreprinderea trebuie sa fie o societate comerciala cu raspundere limitata-debutant (SRL-D), care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii nr. 31/1990, sa se incadreze in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, sa fie infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati si are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare.


Întrebări frecvente în cadrul programului de infiintare SRL debutant.

“Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”

1.Pot să deschid o firmă în cadrul “Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri” dacă deja am o firmă înfiinţată de 2 luni  şi nu am activitate pe ea?

Persoanele, care au avut firmă cu sau făra activitate sau au fost acţionari/administratori la o firmă, nu sunt eligibile în cadrul acestui program. 

2. Pot obţine ajutorul de la stat în valoare de 10 000 de euro dacă proiectul este finanţat şi prin ajutor de la Uniunea Europeana?

Nu puteţi primi finanţare din programe diferite  pentru aceeaşi activitate.
 

3. Am o firmă şi doresc să o dezvolt prin achiziţionarea unor calculatoare. Pot beneficia de facilităţile “Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”?

În cadrul Programului se pot înscrie doar persoanele fizice, care respectă cumulativ criteriile de eligibilitate prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri şi înfiinţează un SRL-D. Nu se acordă finanţare pentru firmele deja existente.
 

4.Când pot să mă înscriu în cadrul Programului?

Începind cu data de 10 Februarie 2011 solicitanţii pot depune cererile de înmatriculare ale societăţilor debutante la Oficiile Registrului Comerţului.

Înscrierea on-line a planurilor de afaceri de catre SRL-D este activă începînd cu data de 22.02.2011, pe site-ul www.aippimm.ro sau https://programenationale2011.aippimm.ro
Înscrierea în cadrul programului este continuă şi se desfăşoară până la epuizarea bugetului programului.


5. Pot să achiziţionez un teren şi să construiesc o hală pe acest Program?

Da, se poate.


6.În cadrul programului se finanţează activităţi agricole: livadă, ciupercărie sau o fermă de animale?

Aceste activităţi de producţie primară agricolă nu sunt eligibile în cadrul Programului.


7. Pot să deschid un After School pe acest program?

Activităţile din domeniul educaţional sunt eligibile, daca la momentul înscrierii în Program există avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, pentru desfăşurarea acestei activităţi. Acest document va fi încărcat în aplicaţia de înscriere la Program
 

8. La înfiinţarea unui SRL-D se poate opta pentru microîntreprindere neplătitoare de TVA?

Da, se poate.


9. La înfiinţarea unui SRL-D se poate opta pentru impozit de 3% pe cifra de afaceri?

Da, se poate.

 
10.Tinerii care au împlinit recent 35 de ani mai pot aplica?

 Persoanele, care au împlinit deja vârsta de 35 de ani înainte de ziua înregistrării cererii de înmatriculare a societăţii cu răspundere limitată la Registrul Comerţului, nu mai pot aplica în cadrul acestui Program.

Dacă la data înregistrării cererii de înmatriculare a societăţii cu răspundere limitată debutantă în Registrul Comerţului, condiţia referitoare la vârstă este îndeplinită, aceasta se consideră îndeplinită pe întreaga perioadă de acordare a facilităţilor.


11..Daca la evaluarea planului de afaceri primesc un punctaj mic şi nu obţin AFN,  pot totuşi să beneficiez de celelalte facilităţi acordate pe Program?

Da, daca aveţi un punctaj mai mic de 60 de punte la evaluarea planului de afaceri nu veţi primi AFN, dar puteţi beneficia de celelalte facilităţi ale programului.


12. Unde gasesc planul de afaceri?

  Pe site-ul instituţiei, www.aippimm.ro, sau https://www.aippimm.ro/articol/comunicate/nou-ghidul-solicitantului-pentru-programul-pentru-stimularea-infiintarii-si-dezvoltarii-microintreprinderilor-de-catre-intreprinzatorii-tineri/  este postat Ghidul Solicitantului. În acest Ghid găsiţi  şi modelul planului de afaceri, pe care îl veţi completa on-line.


13. Pot să folosesc suma de 10 000 de euro echivalent în lei pentru rambursarea unui credit existent?

Rambursarea creditelor nu este cheltuială eligibilă pe Program.

 
14.  Chiriile sunt suportate pe Program?

Plata chiriilor este cheltuială eligibilă în cadrul programului.

 
15. Pot să achiziţionez un spaţiul comercial în cadrul acestui Program?

Da, achiziţionarea unui spaţiu comercial este cheltuială eligibilă.


16. Cheltuielile cu amenajarea ( faianţă, gresie, reparaţii) unui spaţiu sunt eligibile?

Da, sunt cheltuieli eligibile.


17. Dupa ce a primit finanţare, SRL-D mai poate aplica şi pe alte programe cu finanţare nerambursabilă, anul acesta sau anii urmatori?

Da, un SRL-D chiar dacă primeşte sau nu finanţare, poate aplica şi pe alte programe cu finanţare nerambursabilă.
 

18. Ce se întamplă cu SRL-D dacă nu obţine finanţare?

Societatea debutantă îşi poate desfăşura activitatea şi beneficiază de toate facilităţile menţionate în  Ordonanţa nr.6/02.02.2011. De asemenea, atât timp cât are statutul de societate debutantă se poate reînscrie pentru obţinerea alocaţiei financiare nerambursabile.

 
Daca doriti sa va deschideti un SRL-D Cabinetul nostru de avocat se ocupa de toata aceasta procedura intr-un timp foarte scurt, nu ezitati sa ne contactati.

Sursa: AIPIMM

Categories: