Pentru a evita situatiile neplacute este indicat sa aflati mai multe informatii despre hartuirea sexuala la locul de munca. Astfel de incidente se petrec zilnic si pentru a sti cum sa reactionam este important sa cunoastem toate normele legislative privind sanctionarea acestor infractiuni si sa apelam la un avocat specializat in apararea celor care sunt victimilele acestui tip de hartuire . Literatura de specialitate mentioneaza problema definirii hartuirii sexuale de catre autoritati si reprezentantii juridici.
Potrivit studiilor recente hartuirea sexuala poate lua diferite forme precum comentarii indecente, atingeri sau mangaieri. In majoritatea cazurilor victimele acestor infractiuni sunt femeile. Studiile recente mai amintesc de fenomenul de hartuire ‚quid pro quo’ care consta in oferirea favorurilor sexuale in schimbul promovarii sau a unor avantaje la locul de munca.
Pentru a preveni cazurile de hartuire sexuala asociatii intreprinderilor trebuie sa ia anumite masuri precum reducerea costurilor privind absenteismul, aspecte legate de costurile litigiilor respectiv contributia de asigurare de sanatate a salariatilor care sufera in urma stresului produs de conditiile de munca.
Cele mai cunoscute forme de hartuire sexuala la locul de munca sunt:
• hartuirea verbala: comentarii indecente legate de viata sexuala si privata a salariatului respectiv comentarii mai sugestive despre infatisarea angajatului;
• hartuirea fizica: atingeri, saruturi sau mangaieri;
• hartuirea grafica sau scrisa: trimiterea unor mailuri sau scrisori cu mesaje indecente, trimiterea pozelor cu un aer pornografic;
• hartuirea posturala: gesturi cu mana, picoare, degete cu o tenta sexuala;
• hartuirea ‚quid pro quo’: situatiile in care salariatul este nevoit sa ofere favoruri sexuale pentru a-si mentine locul de munca sau in schimbul maririi salariului sau a unei promovari. In astfel de situatii hartuirea sexuala poate fi explicita sau implicita precum crearea unui mediu de munca mai ostil;
• hartuirea emotionala: discriminarea sau excluderea angajatului dintr-un grup pe motive de sex.
Potrivit studiilor recente hartuirea sexuala poate avea un impact negativ asupra productivitatii salariatilor. Stresul produs de aceste incidente poate reduce capacitatea de actiune respectiv motivatia de a realiza anumite obiective.
Cele mai semnificative consecinte ale harturii sexuale sunt:
• salariatul va suferi de depresie datorita modificarii viziunii persoanei asupra propriei identitati;
• aparitia bolilor cauzate de impactul stresului asupra psihicului persoanei;
• deteriorarea relatiilor interpersonale la locul de munca;
• sensibilitate mai ridicata la discutii sau comentariile colegilor sau ale angajatorului.
Modul in care sunt tratate femeile la locurile de munca si in societate a trecut printr-o evolutie dramatica. Datorita vulnerabilitatii si emotivitatii femeilor unii angajtori folosesc formele de hartuire sexuala pentru a intimida salariatii. Mai multi barbati doresc sa-si manifeste agresivitatea si puterea cu ajutorul acestor modalitati de hartuire sexuala.
Primul pas in prevenirea cazurilor de hartuire sexuala este prestabilirea unor norme interne care sa sanctioneze si sa reglementeze astfel de comportamente. In tara noastra nu exista norme legislative care vizeaza descurajarea acestui fenomen. Potrivit opiniei reprezentatilor juridici ar fi indicat ca legislatia din Romania sa se alinieze la legislatia internationala privind hartuirea sexuala la locul de munca.
Persoana care se simte hartuita la locul de munca are posibilitatea sa:
• discute despre acest fenomen cu agresor. In majoritatea cazurilor comportamentul acestor persoane se va schimba;
• se adreseze conducerii institutiei sau ai intreprinderii;
• se adreseze unui psihoterapeut sau psiholog;
• sa contacteze un avocat sau reprezentant juridic care poate oferi informatii legate de legislatia privind hartuirea sexuala la locul de munca.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de hartuirea sexuala la locul de munca.
Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info