Drepturile celor care lucreaza pe timp de noapte

0 Comments


Potrivit Codului muncii, munca de noapte reuneste activitatile prestate in intervalul orar 22.00 si 6.00. Astfel, salariatul de noapte este angajatul care efectueaza munca intre 22.00 si 6.00, cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru. Totodata, este considerat angajat de noapte si persoana care munceste pe timpul noptii in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca nocturna sunt supusi, inainte de inceperea activitatii, unui examen medical gratuit. Examenul se va face, ulterior, periodic.

Codul muncii precizeaza, insa, ca durata normala a timpului de lucru, in cazul salariatului de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

In cazul salariatilor de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu poate depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore.

Doar in cazul in care in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior, termenul de 8 ore poate fi prelungit.

Obligatiile angajatorului

Angajatorii a caror salariati presteaza munca pe timp de noapte in mod frecvent, trebuie sa informeze inspectoratul teritorial de munca.

In acelasi timp, acestor categorii de angajati trebuie sa li se acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Beneficiile angajatilor de noapte

Conform Codului muncii, salariatii de noapte beneficiaza fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii, fie de un program de lucru redus.

Astfel, acestia pot avea un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza.

Pe de alta parte, daca li se acorda un spor, acesta trebuie sa fie 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Cine nu poate presta munca de noapte?

Codul muncii obliga angajatorii sa modifice programul de lucru in cazul salariatilor cu probleme de sanatate care desfasoara munca de noapte. Acestia vor fi trecuti la munca de zi pentru care sunt apti.

Nici tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de
 noapte.
De asemenea, este interzis ca angajatorii sa stabileasca un program de munca de noapte in cazul femeilor gravide, lauzelor sau celor care alapteaza.

Cabinetul nostru acorda consultanţă pe probleme de dreptul muncii si reprezentare in litigii de dreptul muncii, nu ezitati sa ne contactati pentru a primi un sfat avizat.

TEL: (+4) 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info


Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestui articol: 27/02/2012

Categories: