Drepturile angajatilor care lucreaza afara in frig

0 Comments


Inspectia Muncii precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca va monitoriza modul in care angajatorii respecta masurile ce trebuie aplicate pentru protectia salariatilor in perioadele cu temperaturi extreme.

Astfel, in perioadele cu temperaturi scazute extreme, sub –20 grade Celsius sau care, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele conditii minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
– distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
– acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile de microclimat corespunzator;
– asigurarea echipamentului individual de protectie.
In situatia in care angajatorii nu pot lua astfel de masuri, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, pot dispune reducerea duratei zilei de lucru sau intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatilor in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, masuri ce vor fi stabilite daca temperaturile scazute extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

Inspectia Muncii subliniaza ca, pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

Totodata, se vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
– prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
– fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
In acelasi timp, angajatorul are obligatia de a lua masuri pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme, de aceea trebuie sa asigure examenul medical la angajare, precum si controlul medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute si sa treaca, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau sa reduca programul de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Inspectia Muncii subliniaza ca sanctiunile contraventionale, prevazute de ordonanta de urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, sunt cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei. Totusi, in cazul incalcarilor grave ale legislatiei privind securitatea si sanatatea angajatilor, inspectorii de munca pot dispune sistarea activitatii agentilor economici pana la remedierea masurilor dipuse.

Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestei stiri: 31/01/2012

Categories: