Despagubiri la divort – Noul cod civil

0 Comments

Ai gresit fata de fostul sot, platesti despagubiri.

Divortul din culpa este prevazut de noul Cod Civil ca fiind pronuntat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Instanta poate pronunta divortul din culpa exclusiva sau, cand probele din dosar conduc in aceasta directie, din culpa comuna.

Cu titlu de noutate absoluta, in situatia in care culpa exclusiva apartine in totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388 din Codul Civil, respectiv dreptul la despagubiri. Pentru astfel de situatii, in noul Cod Civil a fost introdus dreptul la despagubiri.

Prin noile reglementari, stabilirea culpei nu mai este lipsita de eficienta. Astfel, daca pana acum exista un avantaj emotional, de acum se introduce dreptul la despagubiri.

Astfel, potrivit noilor prevederi, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Aceasta solicitare va fi solutionata de instanta de tutela prin hotararea de divort.

O alta prevedere din noului Cod Civil da posibilitatea sotului reclamant de a solicita plata unei prestatii “care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita”.

Insa, prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani. In plus, sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere si pensia de intretinere. Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.

Prestatia compensatorie nu se va putea solicita decat odata cu desfacerea casatoriei. La stabilirea prestatiei compensatorii se va tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala sau posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri.
 
Cuantumul prestatiei poate fi modificat de instanta, proportional cu mijloacele debitorului si resursele creditorului.

Noul Cod Civil prevede ca prestatia va inceta prin decesul unuia dintre soti, prin recasatorirea sotului platitor sau cand sotul beneficiar obtine resurse de natura sa ii asigure conditii de viata asemanatoare celor din timpul casatoriei.

Prin folosirea de catre legiuitor a mecanismelor mai sus mentionate, expectanta logica este sa sesizam temperarea unor comportamente nepotrivite in cadrul familiei, care ar putea conduce la stabilirea unei culpe exclusive in desfacerea casatoriei.

Intretinerea fostului sot.

Noul Cod Civil stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta pateste ceva, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere nu va depasi un sfert din venitul net al celui obligat la plata. Totodata, se prevede ca aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, sa nu depaseasca jumatate din venitul net al celui obligat la plata.

In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.

Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TEL. (+4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Sursa: avocatnet.ro

Data adaugarii acestui articol: 05/10/2011

Categories: