Despagubire RCA – accidente cu victime

0 Comments


Acest ghid juridic va ofera informatii legate de despagubiri RCA in cazul accidentelor cu victime. Astfel se mentioneaza faptul ca raspunderea companiei de asigurare nu este la fel de mare precum raspunderea persoanei care a produs accidentul. Prin consecinta in cazul in care se depaseste limita maxima de despagubire prestabilita in polita RCA toate cheltuielile sunt suportate de autorul accidentului. Persoana care a provocat accidentul respectiv poarta raspundere civila delcituala pentru daunele produse victimelor incidentului.

Compania de asigurare este obligata sa ofere despagubire pe baza contractului incheiat cu persoana implicata in accident. Insa despagubirile se refera la accidentele de tramvai sau alte vehicule precum si pentru cheltuielile persoanei asigurate pe parcursul procesului civil in conformitate cu normele legislative din tara pe teritoriul careia a avut loc accidentul.

Sumele platite de compania de asigurare sunt defapt cheltuielile de judecata si sumele platite cu titlu de dezdaunare pentru persoanele pagubite or distrugerea sau avarierea bunurilor sau prin deces sau vatamare corporala.
 
Fiecare persoana care a suferit un prejudiciu nepatrimonial sau material (cu exceptia persoanei care a produs accidentul) ca urmare a unui accident de circulatie produs din culpa conducatorului respectiv cu autoturismul asigurat cu RCA sau prin Carte Verde pe teritoriul tarii noastre sau in tarile mentionate in Cartea Verde.
 
Angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie se poate realiza in cazul intrunirii a mai multor conditii precum:

 • existenta prejudiciului material sau nepatrimonial;
 • existenta unei fapte ilicite ( accident produs din culpa conducatorului);
 • recunoasterea vinovatiei de catre cel care a produs daunele;
 • existenta unui raport de cauzalitate intre prejudiciul produs si fapta ilicita.

Art. 998-1003 din Codul Civil prestabileste reglementarile referitoare la raspunderea civila delictuala. In cazul in care accidentul de circulatie a avut victime politia va avea responsabilitatea sa stabileasca vinovatia persoanelor implicate in acest incident. In astfel de situatii se va intocmi un proces verbal de cercetare la fata locului de reprezentantii autoritatilor rutiere sau de organele politiei. In cel mai scurt timp se va initia procesul de cercetare penala.

In cazul in care accidentul de circulatie nu a avut victime, persoana care a produs accidentul va primi un proces verbal de contraventie. Dupa stabilirea vinovatiei si a circumstantelor producerii incidentelor, compania de asigurare RCA va fi obligata sa plateasca despagubiri in locul autorului accidentului, in limita de 3.500.000 euro pentru deces sau vatamare corporala si 75.000 euro pentru daune materiale.


Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de despagubirile RCA in cazul accidentelor cu sau fara victime.


Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: