De cate ori se poate intrerupe prescriptia executarii silite?

0 Comments

Termenul de prescriptie a executarii silite poate fi intrerupt ori de cate ori este nevoie, in conditiile in care legea nu prevede niciun numar limitat de intreruperi. Dupa intrerupere, incepe sa curga un nou termen de prescriptie.

Potrivit Codului de Procedura Civila, dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel, cu exceptia titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, caz in care termenul de prescriptie este de 10 ani.

Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, iar prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Codul de Procedura Civila stabileste la art. 405 indice 1 alin. (1) ca prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:

a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.

Totusi, termenul de prescriptie nu este intrerupt in cazul in care cererea de executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.


Sursa: avocatnet.ro

Categories: