Daune morale – Ce reprezinta daunele morale

0 Comments


Daunele morale si ce reprezinta defapt daunele morale sunt subiecte controversate pentru reprezentatii juridici si avocati. Potrivit normelor principale ale eticii este interzis acordarea unei despagubiri materiale pentru daune morale fiindca suferinta de ordin psihic nu se poate echivala in chestii materiale.
 
Insa exista situatii in care acordarea unei despagubiri este justificata. Vorbim aici despre persoanele ale caror viata familiala si sociala a fost alternata ca urmare a unui fapt necinstit savarsit de o alta persoana sau un grup de persoane. Compensatiile materiale sunt destinate sa imbunatateasca viata victimelor si sa aline durerea si trauma produsa de aumite evenimente sau incidente.

In doctrina dreptului dauna morala a fost formulata ca fiind un fapt savarsit din interese personale care a produs suferinta morala sau fizica unei alte persoane.  Prejudiciile morale rezulta defapt din vatamarea unui interes personal nepatrimonial.
Consecintele acestor fapte nu pot fi evaluate in bani. Astfel cunoastem urmatoarele prejudicii nepatrimoniale: durerile psihice si fizice, moartea, atingerile aduse cinstei, prestigiului, onoarei, reputatiei sau demnitatii unei persoane respectiv restrangerea posibilitatilor unei persoane de a se bucura de satisfactiile vietii.

In cazul in care fapta necinstita s-a produs in afara unui context contractual repararea lezarii unui interes sau drept nepatrimonial se realizeaza potrtivit regulilor raspunderii civile delictuale.

Astfel cunoastem urmatoarele daune morale:

 • daune morale constand in producerea unor dureri psihice sau fizice, despagubirea datorata pentru repararea acestor daune se numeste si ‚pretium doloris’;

 • producerea unor suferinte psihice determinate din cauza mortii unei rude sau a unei persoane apropriate, din cazua mutilarii, ranirii, desfigurarii sau imbolnavirii grave, despagubirea datorata pentru repararea acestor daune se numeste si ‚pretium affectionis’;

 • vatamarile si leziunile ce produc schimbari nedorite in infatisarea persoanei, despagubirea datorata pentru repararea acestor daune se numeste si ‚pretium pulchritudinis’;

 • prejudiciu hedonist: limitarea posibilitatilor unei persoane de a se bucura de placerile vietii si de satisfactii spirituale sau materiale.

 • prejudiciile care produc daune in prestigiul, onoarea si demnitatea unei persoane precum: calomnia, denigrarea sau desfaimarea.

Ne intalnim cu astfel de situatii in mass-media. Victimele acestor daune morale pot solicita despagubire atat in cazul in care daunele au fost produse prin viu grai cat si in forma scrisa.

Solicitarea despagubirilor pentru daunele morale necesita cunostinte juridice avansate. Astfel persoanele care doresc sa beneficieze de compensatie materiala pot apela la ajutorul unui avocat sau reprezentant legal.
 
 
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de daune morale.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: