Cum se contesta un proces-verbal de contraventie

0 Comments


Contestarea unui proces-verbal de contraventie se poate face in termen de 15 zile de cand v-a fost comunicat, la judecatoria de pe raza localitatii unde a fost savarsita contraventia. Procedura este scutita de taxa de timbru, asa ca singurele costuri la care trebuie sa va astepti sunt cele legate de expertiza, daca alegeti sa consultati un avocat pentru a va indruma in aceasta procedura.

Asadar, puteti depune o plangere impotriva unui proces-verbal de contraventie in termen de 15 zile de la data comunicarii. Daca ati semnat procesul-verbal pentru luare la cunostinta, termenul curge din momentul intocmirii sale, insa daca procesul-verbal va este trimis prin posta, termenul de 15 zile incepe sa curga de la data primirii documentului, indicata de stampila Postei.

Atentie! Exista posibilitatea ca procesul-verbal de constatare a contraventiei sa nu fie completat cu respectarea tuturor prevederilor legii, ceea ce poate atrage nulitatea documentului. Citeste aici ce trebuie sa contina obligatoriu un proces-verbal si in ce situatii se anuleaza.

In cazul in care alegeti sa nu contestati un proces-verbal, trebuie sa stiti ca acesta constituie titlu executoriu, fara nicio alta formalitate.

Contestatia unui proces-verbal se intocmeste in scris si se depune, alaturi de dosarul cauzei, la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, dupa cum se precizeaza in art. 31 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Plangerea trebuie redactata in doua exemplare.

Dosarul cauzei, mentionat anterior, contine probele care va pot ajutain sustinerea cauzei. In general, ar trebui sa includa, in afara de plangerea impotriva procesului-verbal, semnata si datata, si o copie a procesului-verbal de constatare, precum si o fotocopie a actului de identitate sau orice alte fotocopii ale unor documente care pot constitui probe.

Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti, potrivit art. 118 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Astfel, daca printre sanctiunile care v-au fost aplicate, se numara si suspendarea permisului auto, trebuie sa stiti ca in perioada solutionarii plangerii aveti dreptul sa conduceti.

In cazul in care se face contestatia, masura suspendarii (dreptului de a conduce – n.red.) este suspendata la randul ei, deci se poate circula in continuare pe durata solutionarii contestatiei.

Ai depus plangerea. Ce obligatii are instanta?

Potrivit art. 33 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001,” judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei”.

In cazul in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Dupa ce a administrat toate probleme, instanta va lua o hotarare, care poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ a tribunalului.

Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Recursul suspenda executarea hotararii”, se mai precizeaza in actul normativ mentionat anterior.

De asemenea, hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

  Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
  TEL. PROGRAMARI (+ 4) 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info
 
 

Categories: