Contestatie la decizia de concediere

0 Comments


In anumite cazuri este important sa aflam mai multe informatii despre contestatia la decizia de concediere. Potrivit normelor legislative din Codul muncii, un angajator poate decide concedierea unui angajat pe baza unor abateri disciplinare repetate sau mai grave de la regulile de baza prestabilite in regulamentul intern, contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca.

In situatia concedierii unui salariat, angajatorul este obligat sa prezinte decizia de concediere in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii cauzei care a dus la concedierea angajatului. Documentul respectiv nu poate fi emis mai tarziu de sase luni de la momentul savarsarii abaterii de la regulile de baza. Aici gasiti informatii utile referitoare la termenul de contestare a deciziei de concediere: Termenul de contestare a deciziei de concediere

Salariatul poate fi informat despre decizia angajatorului cu ajutorul unei note interne, proces-verbal,a unei sesizari care mentioneaza data exacta prin inregistrarea in registrul general al angajatorului (registru de intrari-iesiri) sau un referat. Detaliile necesare referitoare la circumstantele abaterilor se poate completa ulterior.

Informarea angajatului despre decizia angajatorului se va face in cel mult 5 zile calendaristice de la emiterea procesului-verbal sau a notei interne si va produce efecte de la data comunicarii deciziei de concediere.

Potrivit art. 61 lit a) din Codul muncii, cercetarea disciplinara a salariatului trebuie finalizata inainte de momentul desfacerii contractului individual de munca. In situatia unei cercetari disciplinare, angajatul este invitat in biroul angajatorului unde va avea posibilitatea sa aduca argumente in favoarea sa si impotriva deciziei. Salariatul are oportunitatea sa ofere probe necesare si poate fi ajutat de un avocat, un coleg sau un reprezentant al sindicatului din care face parte.

Conform art. 61 lit a) din Codul muncii angajatul are dreptul sa depuna o contestatie la tribunalul in a carei arie de competenta teritoriala isi are resedinta in termen de 30 zile calendaristice de la comunicarea deciziei angajatorului.
In situatia in care angajatul contesta desfacerea contractului individual de munca si castiga procesul la instanta, angajatorul va fi obligat sa accepte reintegrarea angajatului in postul avut anterior fiindca neexecutarea unei sentinte judecatoresti este considerata o infractiune grava si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni pana la un an respectiv cu amenda.
 
In cazul castigului de cauza la instanta respectiva salariatului i se vor acorda toate drepturile salariale la zi reactualizate de angajator. Mai mult in situatia in care angajatorul refuza sa respecte hotararea judecatoreasca privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare formulate de salariat, va trebui sa suporte consecintele savarsirii unei infractiuni care se sanctioneaza cu amenda sau inchisoare de la 3 la 6 luni. Aici gasiti informatii utile despre revocarea deciziei de concediere.

Angajatorul poate face recurs impotriva hotararii judecatorest in termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea sentintei. Instanta poate decide admiterea recursului sau respingerea acestui document. In situatia in care se admite recursul decizia judecatoreasca poate fi modificata.

Instanta de recurs are posibilitatea sa desfiinteze actele de executare savarsite pe baza sentintei judecatoresti. Astfel se poate efectua intoarcerea executarii si desfiintarea reintegrarii in munca a angajatului respectiv. Se va constata nulitatea contractului individual de munca al angajatului pe perioada cuprinsa intre reintegrare in postul sau si cea a deciziei irevocabile comunicate ca urmare a admiterii recursului facut de angajator.

Cabinetul nostru de avocatura specializat in litigii de munca va ofera asistenta juridica si informatii legate de contestatia deciziei de concediere.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta prin:


Tel: 0722 236 175

Email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: