Ce trebuie sa faci in cazul unui accident auto

0 Comments


Accidentele de circulatie sunt evenimente pe care ne dorim sa le evitam, insa, oricat de preventiv am circula, uneori tot se petrec. Cel mai bine este sa fim informati, asa ca va spunem astazi care sunt obligatiile pe care le au soferii in caz de accident, asa cum sunt ele stabilite de Codul Rutier in vigoare.

Ce este un accident rutier

Codul Rutier defineste accidentul de circulatie ca pe un eveniment care intruneste cumulativ cateva conditii:
•s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc;
•a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
•in eveniment a fost implicat cel putin un vehicul in miscare.
 Obligatiile pe care le aveti in caz de accident difera in functie de gravitatea evenimentului rutier si urmarile sale. Astfel, exista doua seturi de obligatii: pentru accidentele din care au rezultat victime si pentru accidente soldate cu pagube materiale.

Accident cu victime

La articolul 77, Codul Rutier stabileste ca, daca esti soferul unui autoturism implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane, esti obligat:
•sa iei masuri de anuntare imediata a politiei (cel mai simplu, prin apelarea numarului de urgenta 112);
•sa nu modifici sau sa stergi urmele accidentului;
•sa nu parasesti locul faptei.
De asemenea, orice persoana care este implicata sau are cunostinta de producerea unui accident soldat cu victime este obligata sa anunte de indata politia si sa apeleze numarul national unic pentru apeluri de urgenta 112, existent in retelele de telefonie din Romania. Aceeasi obligatie este prevazuta si pentru situatia in care in eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri periculoase.

Accident cu pagube materiale

In cazul in care accidentul in care ati fost implicati s-a soldat numai cu avarierea autoturismelor sau cu alte pagube materiale, in calitate de conducatori auto sunteti obligati de Codul Rutier:
•sa scoateti imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplasati cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
•sa va prezentati la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
Totusi, Codul Rutier precizeaza ca sunt exceptati de aceasta ultima obligatie:
•conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;
• conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
(Citeste aici cum se intocmeste dosarul de dauna!)

Important!  Trebuie sa stiti ca toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice (ce exceptia celor cu tractiune animala) trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA).

In cazul in care un autovehicul este depistat circuland in trafic fara a detine o polita RCA valabila, conducatorul auto va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute anterior, politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.


Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestui articol: 26/07/2011

Categories: