Fiecare dintre noi a mers macar o data in viata lui cu taxiul. Nu de putine ori ne-a deranjat ca taximetristul fuma in masina sau ca asculta o muzica care ne displacea profund. Dar… ce sa facem? Am ridicat din umeri a resemnare si ne-am rugat sa ajungem cat mai repede la destinatie. Totusi, chiar daca nu stim, legislatia din domeniu ne confera anumite drepturi, derivate din consemnarea unor obligatii ale taximetristilor. Despre ele vorbim si noi astazi.
Toate obligatiile taximetristilor sunt cuprinse in Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi.
Conform prevederilor acestui act normativ, taximetristii nu au voie sa fumeze sau sa utilizeze mijloace audio/video fara acordul clientului. In plus, acestia trebuie sa sa aiba o tinuta corespunzatoare si un comportament civilizat si prudent in relatia cu clientul.
Prin lege, taximetristul are obligatia de a transporta clientul la destinatie pe traseul optim sau pe traseul solicitat ori convenit cu acesta.
Daca incalca oricare dintre aceste obligatii, taximetristul poate fi amendat cu o suma cuprinsa intre 100 si 500 de lei.
Aceeasi amenda este prevazuta si pentru taximetristii care nu elibereaza bonul la finalul cursei sau care pretind ca plata pentru cursa o suma mai mare decat cea inscrisa pe bon. In aceste cazuri, pe langa amenda, taximetristului ii va fi retinut si certificatul de atestare a pregatirii profesionale.
Amenzi mai mari, cuprinse intre 1000 si 5000 de lei, sunt stabilite pentru taximetristii care circula fara a avea aparatul de taxat si lampa taxi in functiune, dar si pentru cei care au aparat de taxat, dar intervin intervin asupra lui, in scopul majorarii pretului transportului sau neincluderii unor venituri realizate in memoria fiscala.
De asemenea, potrivit legii, taximetristii mai sunt obligati:
•sa transporte bagajele clientilor, in cazul transportului de persoane, in limitele spatiului destinat pentru acestea, fara perceperea de tarife suplimentare;
•sa nu transporte clienti aflati in stare avansata de ebrietate;
•sa nu transporte clienti pe bancheta din fata decat in cazul in care ii atentioneaza in prealabil ca au obligatia sa poarte centura de siguranta;
•sa poarte obligatoriu centura de siguranta cand circula fara client, in restul cazurilor portul centurii fiind optional.
Si clientii au obligatii
Am vazut pana acum ca, in calitate de clienti, avem drepturi. Totusi, Legea taximetriei nu ne uita si ne stabileste si noua o serie de obligatii. Spre exemplu, clientul este obligat sa solicite, sa preia si sa pastreze bonul client la coborarea din taxi, precum si sa nu provoace sau sa nu dezvolte stari conflictuale cu taximetristul in timpul desfasurarii cursei. Mai mult, un client poate fi chiar amendat daca incalca aceasta prevederi, sumele putand sa ajunga si la 500 de lei.
De asemenea, in calitate de clienti, mai suntem obligati sa nu ocupam scaunul din dreapta soferului daca nu purtam centura de siguranta, dar si sa acordam sprijin taximetristului, in cazul agresarii sau accidentarii acestuia in timpul efectuarii transportului, anuntand imediat organele de politie in legatura cu evenimentele produse.
Legea mentionata precizeaza chiar ca o obligatie a clientului de taxi este si aceea de a… achita pretul cursei, in caz contrar riscand o amenda cuprinsa intre 1000 si 5000 de lei.
Sursa: avocatnet.ro
Data adaugarii acestui articol: 26/09/2011