Casatoria in prevederile noului Cod civil

0 Comments

In ceea ce priveste casatoria, noua reglementare nu este fundamental deosebita de cea actuala. Se constata insa o alunecare spre aplicarea teoriei contractualiste a casatoriei, prin introducerea posibilitatii incheierii unei conventii matrimoniale, prin care viitorii soti, sau sotii, in cazul incheierii acesteia in timpul casatoriei, isi pot alege regimul matrimonial aplicabil sau pot include clauze de preciput, nemaifiind nevoiti ca, prin incheierea casatoriei, sa supuna unor norme legale imperative si unice toate aspectele organizarii vietii lor de familie.

Cu privire la dreptul de a incheia o casatorie, in noul Cod civil se precizeaza, in mod expres, conditia diferentei de sex, casatoria putandu-se incheia doar intre barbat si femeie. Mai mult decat atat, Codul civil precizeaza faptul ca nici casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate, fie de cetateni romani, fie de cetateni straini, nu sunt recunoscute in Romania.
Potrivit dispozitiilor art. 282 din Codul civil, cu privire la numele viitorilor soti, va exista si posibilitatea ca unul dintre ei sa-si pastreze numele dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite.

Prin noul Cod civil roman se reglementeaza mai clar si mai complet drepturile si indatoririle personale ale sotilor, in sensul in care sunt precizate expres obligatiile personale ale sotilor privind respectul reciproc, fidelitatea si sprijinul moral, dar, in acelasi timp, este ocrotita si independenta acestora, prin interdictiile privind cenzurarea corespondentei, a relatiilor sociale sau a alegerii profesiei celuilalt sot.

Conform noilor reglemetari, sotii au posibilitatea sa isi organizeze aspectele patrimoniale ale convietuirii lor potrivit situatiei si stilurilor de viata ale fiecarei familii, in limitele stabilite de lege.
In acest sens, legea prevede o serie de reguli generale, aplicabile oricarei familii, indiferent de regimul matrimonial pe care sotii il aleg. Acesta nu este considerat a fi un regim matrimonial suficient pentru a organiza raporturile patrimoniale dintre soti sau dintre acestia si terti. Este vorba doar despre normele fundamentale care guverneaza aceste raporturi, care se aplica in mod obligatoriu tuturor celor casatoriti.
Mandatul intre soti

Cu privire la mandatul intre soti, noul Cod civil ofera doua posibilitati, respectiv mandatul conventional si mandatul judiciar, eliminandu-se clasicul mandat tacit prezumat al sotilor. In timp ce mandatul conventional al sotilor nu se bucura de o reglementare speciala, acesta aflandu-se sub incidenta dreptului comun cu privire la contractul de mandat, pentru mandatul judiciar se prevad, in mod concret, situatia in care poate fi solicitat, respectiv atunci cand unul dintre soti se afla in imposibilitatea de a-si manifesta vointa, competenta de solutionare a cererii, care apartine instantei de tutela, precum si solutia pe care o poate da instanta, respectiv incuviintarea ca celalalt sot sa il reprezinte pentru exercitarea drepturilor pe care le are potrivit regimului matrimonial, instanta stabilind, totodata, conditiile, limitele si perioada de valabilitate a acestui mandat.


Sursa: cronicaromana.com
 
Data adaugarii acestui articol: 19/04/2012

Categories: