Cand poti ramane fara placutele de inmatriculare

0 Comments


Codul Rutier stabileste la articolul 112 situatiile in care politistul rutier are dreptul sa iti retina placutele de inmatriculare ale masinii. Afla de la noi care sunt acestea, ca sa stii ce contraventii sa eviti pentru a nu ramane si tu fara placute!

Retinerea placutelor de inmatriculare este o sanctiune complementara. Ea este insotita de retinerea certificatului de inmatriculare, in schimbul caruia politistul rutier elibereaza o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Placutele de inmatriculare sunt retinute daca esti prins in trafic cu un autoturism pentru care nu ai incheiat o polita de asigurare RCA (raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie). In acest caz, vei fi sanctionat si cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. (Mai multe informatii despre acest subiect gasesti aici)

De asemenea, politistii rutieri iti pot retine placutele de inmatriculare si daca acestea nu sunt conforme cu standardul ori au alte dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate.

Potrivit Regulementului de aplicare a Codului Rutier, la inregistrare la consiliile locale, vehiculelor li se atribuie placute cu un singur numar de inregistrare, care trebuie sa aiba fondul reflectorizant de culoare galbena, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra.

Diferentele apar la autovehiculele care se inregistreaza la Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor sau, dupa caz, la Serviciul Roman de Informatii, in aceste situatii, placutele avand fondul reflectorizant de culoare alba, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra.

Regulementul mai precizeaza ca, la inmatriculare, fiecarui autovehicul si fiecarei remorci li se atribuie cateun numar de inmatriculare compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti, numarul de ordine, format din cifre arabe, si o combinatie de trei litere cu caractere latine majuscule.

Numerele de inmatriculare ale autovehiculelor si remorcilor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea in Romania, sunt compuse din indicativul CD, CO sau TC, dupa caz, si numarul de ordine.

In cazul numarului de inmatriculare temporara, la indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine se adauga luna si anul in care expira valabilitatea inmatricularii.

De asemenea, la autorizarea provizorie a circulatiei autovehiculului se atribuie un numar compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine.

Placutele de inmatriculare mai pot fi retinute si daca vehiculul nu a fost radiat din circulatie in cazurile prevazute de Codul Rutier.

Potrivit art. 17 din acest act normativ, radierea unui vehicul se face, la cererea proprietarului, atunci cand vehiculul a fost casat, dar si in cazul in care vehiculul va fi scos definitiv din Romania (va fi exportat) sau daca a fost declarat furat.

De asemenea, radierea poate fi ceruta si atunci cand proprietarul nu mai doreste mentinerea vehicului in circulatie. (Am prezentat un articol mai detaliat despre cum se face radierea unui autoturism aici)

O ultima contraventie care atrage sanctiunea retinerii placutelor de inmatriculare este aceea a incalcarii normelor tehnice constructive referitoare la transportul produselor periculoase.
 
Astfel, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, transportul de marfuri periculoase se poate face numai de vehicule care au anumite dotari si echipamente si care indeplinesc conditiile tehnice si de agreere, prevazute in Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994.


Sursa: avocatnet.ro
 
 
Data adaugarii acestui articol: 24/08/2011

Categories: