Persoanele implicate intr-un proces isi pot exercita drepturile procedurale personal sau printr-un mandatar. Aflati mai multe informatii legate de asistarea si reprezentarea in materie civila din acest ghid juridic.
Reprezentarea
In anumite cazuri persoanele implicate nu doresc sa sa prezinte personal si decid sa imputerniceasca o alta persoana pentru a le reprezenta in fata judecatorului. Reprezentantul poate fi un avocat sau o alta persoana fara pregatire juridica. Mandatarul se poate prezenta alaturi de persoana reprezentata pentru ai sustine interesele si argumentele in fata judecatorului. Insa mandatarul poate prezenta interesele unei persoana si fara a fi asistat de persoana reprezentata.
Un avocat sau o alta persoana poate sa reprezinte reclamantul sau paratul numai in cazul in care are dreptul sa detina aceasta calitate. Procura pentru dreptul de reprezentare in judecata sau de chemare in judecata trebuie oferita prin scris sub semnatura legalizata a persoanelor implicate in intelegere. In situatia in care o persoana este reprezentata de un avocat semnatura va fi autorizata potrivit legii avocatilor.
Dreptul de reprezentare poate fi oferita unei alte persoane si prin declaratie verbala facuta in fata instantei de judecata si inregistrata in incheierea de sedinta. Mandatul oferit poate fi restrans la o anumita instanta si anumite acte ale judecatii.
In cazul in care persoana implicata in proces este reprezentata de o alta persoana fara pregatire juridica, deciziile acestui mandatar vor fi certificate de un avocat specializat in drept civil. Potrivit legislatiei in vigoare deciziile judecatorilor si al licentiatilor sau doctorilor in drept care devin mandatari pentru rude (pana la al IV-lea grad inclusiv) nu vor fi certificate de un alt avocat.
Mandatul oferit unui reprezentant nu se va anula in cazul in care persoana reprezentata devine incapabil sau decedeaza. Avocatul sau persoana imputernicita va detine calitatea de mandatar pana la retragerea mandatului de catre reprezentantul legal al persoanei incapabile sau de mostenitorii persoanei decedate.
Mandatarul poate renunta la dreptul de reprezentare a intereselor clientului insa este obligat sa instiinteze persoana reprezentata cat si instanta de judecata cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de indeplinirea termenelor cailor de atac sau de termenul de infatisare la proces.
Asistenta judiciara
In cazul in care persoanele implicate in proces nu au venituri financiare suficiente pentru a colabora cu un avocat si a se prezenta la procesul in fata instantei de judecata pot beneficia de asistenta judiciara.
Persoanele care pot dovedi faptul ca nu au venituri suficiente pentru a incheia un contract de colaborare cu un avocat, pentru a plati timbrul judiciar, cautiunea sau taxele de timbru pot apela la asistenta judiciara gratuita.
Asistenta judiciara garanteaza persoanelor cu venituri foarte mici posibilitatea sa apeleze la ajutorul unei instante de judecata. Prin consecinta, aceste persoane pot beneficia de reduceri, amanari pentru achitarea taxelor de timbru judiciar, scutiri, esalonari si amanarea pentru plata cautiunilor. Mai mult, persoanele cu venituri foarte mici pot beneficia de asistenta si aparare gratuita a unui avocat delegat din baroul avocatilor.
Persoanele implicate intr-un proces pot beneficia de asistenta judiciara prin depunerea unei cereri in forma scrisa. Acest document se va depune la instanta de judecata in cazul in care persoana respectiva doreste sa beneficieze de facilitatile ce se pot acorda in legatura cu cautiuni, taxa de timbru sau timbrul judiciar. Insa, daca persoana respectiva doreste asistenta sau aparare gratuita este obligatoriu sa redacteze o cerere care va fi depusa la baroul avocatilor. Potrivit legislatiei in vigoare aceasta cerere se poate formula chiar si in cursul judecatii.
Cererea de asistenta judiciara va contine urmatoarele detalii:
• natura si obiectul procesului in care este implicat persoana respectiva;
• datele personale
• domiciliul
• starea materiala
• dovezi scrise referitoare la venitul pe care il obtine persoana respectiva
• obligatiile de plata sau intretinere fata de alte persoane;
• in anumite cazuri instanta va mai cere alte documente.
In situatia in care instanta de judecata descopera faptul ca aceasta cerere a fost redactata prin ascunderea adevarului, ea are dreptul sa oblige persoana respectiva la achitarea sumelor datorate si chiar si la plata unei amenzi judiciare.
O persoana implicata in proces isi pierde dreptul la asistenta judiciara gratuita in cazul decesului sau in situatia in care starea materiala a acestei persoane se va inbunatati.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de asistarea si reprezentarea in materie civila.
Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info