Aproape 400 de firme, reactivate de ANAF

0 Comments

Agentia Nationala de Administrare a reactivat, la finalul lunii august, aproape 400 de firme, prin Ordinul nr. 2999/2011.

Ordinul intra in vigoare in termen de cincisprezece zile de la data publicarii pe pagina de internet si afisarii la sediul ANAF, conform legii, incepand de luni, 12 septembrie.

Contribuabilii inscrisi in Lista contribuabililor reactivati pot sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, ca urmare a incetarii situatiei care a condus la scoaterea din evidenta. Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din CF se va considera valabila incepand cu data reactivarii.
 
De asemenea, la data reactivarii unui contribuabil se reactiveaza toate sediile secundare ale respectivului contribuabil.
 
Cand devii inactiv?
 
In evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
 – nu au depus nicio declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic;
 – nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).
 
Cand se poate cere reactivarea?
 
Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
 – li s-a aprobat, la cerere, trecerea la regimul derogatoriu de declarare;
 – si-au indeplinit toate obligatiile declarative.
 
Obligativitatea solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA
 
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA datorita inscrierii in lista contribuabililor declarati inactivi trebuie sa solicite organului fiscal competent inregistrarea in scopuri de TVA, daca au fost scoase din evidenta contribuabililor declarati inactivi prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in termen de 15 zile de la data publicarii/afisarii ordinului (pe website-ul institutiei, www.anaf.ro, respectiv la sediul ANAF).
 
Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din CF se va considera valabila incepand cu data reactivarii.
 
Daca persoanele impozabile nu solicita organelor fiscale competente inregistrarea in scopuri de TVA in termenul stabilit, acestea vor inregistra firma din oficiu in scopuri de TVA , data inregistrarii fiind cea prevazuta mai sus.
 

Sursa: avocatnet.ro
 
 
Data adaugarii acestei stiri: 30/08/2011

Categories: