ANPC: Sfaturi pentru cumparaturile de Paste

0 Comments


Perioada premergatoare sarbatorilor reprezinta un moment de varf pentru activitatea comerciala, astfel ca presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, a dispus actiuni de control in toata tara privind modul de comercializare a produselor specifice Sarbatorii pascale.


Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului,Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,Mijloc de reclama care poate imbina imaginea sugestiva cu mesajul cuvintelor Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului. Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor. Din punctul de vedere al marketingului eticheta este o bucata de hartie, de carton simplu sau plastifiata ce se fixeaza pe un produs cu scopul de atentionare In aceasta perioada sunt verificate produsele alimentare de post, peste si preparate din peste, carne preambalata (in special de miel), cozonac, produse de patiserie, ciocolata si produse de cacao, vopsea de oua, vin etc.

„Recomand consumatorilor sa cumpere produse numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor etc., chiar daca sunt vandute la un pret mai mic, reprezinta un risc pentru cumparatori„, a declarat presedintele ANPC.

Recomandari pentru consumatori:

Carnea de miel:
-Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
-Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
-Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
-Carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 40C.

Peste
-La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
-Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
ANPC: Sfaturi pentru cumparaturile de Paste


Oua
-Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
-La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
-Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj in cazul oualor ambulate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.

Vopsea de oua
-Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
-Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.

Atentie! La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produse de patiserie
-Cumparati produse numai din locuri autorizate;
-Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
-Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);

Vin
-Cumparati produse numai din locuri autorizate;
-Nu va lasati „ademeniti„ de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi „calitatea naturala„ a produsului;
-Verificati etanseitatea recipientelor;
-Vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.

Ce trebuie sa urmariti pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat
-Denumirea sub care se vinde produsul;
-Numele si adresa fabricantului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
-Data durabilitatii minimale exprimata sub forma „a se consuma, de preferinta inainte de a€¦„ sau „a se consuma, de preferinta pana la dataa€¦„ , sau in cazul produselor care prezinta un grad inalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologicdata limita de consum exprimata sub forma „expira la data de a€¦„ ;
-Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii si anului, intr-o forma cronologica necodificata;
-Cantitatea sau volumul net;
-Conditiile de depozitare si de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
-Locul de origine sau provenienta a produsului, daca omiterea acestuia ar fi de natura a crea confuzii;
-Concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volume;
-Lista ingredientelor;
-Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
-Instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzatoare a produselor;
-O mentiune privind lotul (seria lotului, data fabricatiei, data imbutelierii etc.).

Elementele obligatorii de etichetare trebuie sa fie redactate in limba romana fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Informatiile de pe eticheta vor fi inscrise lizibil, asezate in mod vizibil si nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicatii sau desene.

Cititi mai multe detalii pe euroavocatura

Categories: