Amenda cuprinsa intre 2.000 si 5.000 de lei o pot primi si cei care-si abandoneaza animalele pe spatiul public. Alte sanctiuni din legea de modificare a OUG nr. 155/2001 se refera la pedepsirea uciderii cainilor de catre alte persoane decat medicul veterinar si la pedepsirea cruzimilor comise fata de aceste animale. Aceste fapte vor fi sanctionate cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. In plus, animalele abuzate vor fi confiscate de autoritati.
Conform noilor reglementari, sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei commune este obligatorie, iar persoanele care dau spre revendicare si adoptie caini au obligatia sa ii inregistreze in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan, reglementat de legea adoptata recent de Camera Deputatilor si gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari, pe cheltuiala proprie.
Legea pentru modificarea si completarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, recent trimisa la promulgare presedintelui Romaniei, Traian Basescu, da posibilitatea autoritatilor publice locale de a opta pentru eutanasierea cainilor fara stapan din adaposturi, daca nu sunt adoptati in termen de 30 de zile. In acelasi timp, se prevede ca animalele bolnave grav, cele considerate agresive sau periculoase sa fie eutanasiate in 3 zile lucratoare.
De asemenea, noua lege interzice cresterea si adapostirea cainilor pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului acestuia, amenda fiind cuprinsa intre 2.000 de lei si 5.000 de lei. Aceeasi sanctiune este prevazuta si pentru persoanele care abandoneaza animalele pe spatiul public.
Sterilizarea obligatorie a animalelor de rasa comuna
Potrivit noilor dispozitii, este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, iar persoanele care dau spre revendicare si adoptie caini au obligatia sa ii inregistreze in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan, reglementat de legea adoptata recent de Camera Deputatilor si gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari, pe cheltuiala proprie.
Totodata, cei care au caini au obligatia de a mentine igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative, in caz contrar riscand o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Legea cainilor comunitari, contestata la CCR
Actul normativ a fost, insa, contestat la Curtea Constitutionala de un numar de 70 deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat si 54 deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal.
Parlamentarii au considerat ca noile reglementari incalca, printre altele, art. 11 alin. (1) din Legea fundamentala care prevede ca tratatele ratificate de Parlament fac parte din dreptul intern.
“Eutanasierea este o masura externa care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumentele international, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu”, se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.
Totodata, membrii opozitiei considera ca “eutanasierea cainilor fara stapan, asa cum este reglementata de noua lege, este o masura care contravine demnitatii si liberei dezvoltari a personalitatii umane, valorilor, principiilor si libertatilor publice garantate de Constitutie”.
Data adaugarii acestei stiri: 29/11/2011