Amenda rutiera – intrebari si raspunsuri

0 Comments

In cazul in care aveti nelamuriri in legatura cu amenzile rutiere este indicat sa parcurgeti acest ghid juridic. Veti gasi toate raspunsurile la intrebarile legate de amenda rutiera in paragrafele urmatoare.

• Ce se intampla daca o persoana refuza sa prezinte actele oficiale politistului?

Potrivit legislatiei in vigoare, daca o persoana refuza sa prezinte actele oficiale politistului poate fi retinut de reprezentantul autoritatii rutiere.

• Ce se intampla daca o persoana refuza sa semneze procesul verbal de contraventie?

In cazul in care o persoana refuza sa semneze procesul verbal il va primi prin posta.

• Cui se adreseaza persoana retinuta daca politistul s-a comportat abuziv?

In cazul in care politistul are un comportament abuziv, persoana retinuta va putea intra in contact cu comandantul politistului. Comandantului ii va fi inmanat un raport sau memoriu in care se va prezenta comportamentul abuziv al reprezentantului autoritatii rutiere. In anumite situatii este indicat ca persoanele abuzate sa apeleze la ajutorul unui avocat.

In situatia in care politistul a intocmit deja un proces verbal de contraventie, persoanele abuzate vor fi nevoite sa faca o plangere pentru a solicita anularea acestui document. Plangerea se va depune la sediul politiei cu o copie despre memoriul sau raportul in care se prezinta comportamentul politistului.

Cum functioneaza aparatele radar al autoritatilor rutiere?

In cazul in care se afla mai multe autovehicule pe carosabil, radarul va putea inregistra viteza masinii care se afla cel mai aproape de aparat. Mai mult, determinarea vitezei depinde si de masa autovehiculelor. In situatia in care se afla o masina si un camion pe carosabil, aparatul va inregistra viteza autocamionului. Vitezele pe care le poate inregistra aparatul radar sunt cuprinse intre 20 si 250 km/h (in stationare). Acest aparat are nevoie de cateva minute pentru a functiona corect.

In cat timp se pot depune plangerile sau contestatiile impotriva procesului verbal de contraventie?

Contestatie se poate depune in termen de 15 zile de la data in care persoana implicata a primit sau a aflat despre existenta procesului verbal.

Unde se depun contestatiile impotriva procesului vorbal de contraventie?

Contesatia impotriva procesului verbal de contraventie se va depune la Serviciul Politiei Rutiere de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care a avut loc incidentul.

• Conducatorul are dreptul sa ceara legitimatia politistului?

Raspunsul este afirmativ. Reprezentantul autoritatii rutiere este obligat sa se legitimeze.

• Se poate oferi o anumita suma politistului pentru a scapa mai simplu de contraventie?

Persoana care va oferi o anumita suma politistului, considerata si mita, poate fi retinuta, fapta sa fiind sanctionata cu inchisoare.

• Se poate depune o contestatie impotriva procesului verbal de contraventie chiar daca s-a achitat in 48 de ore jumatate din minimul special al amenzii rutiere?

Raspunsul este afirmativ. Persoana care a achitat deja amenda va avea dreptul sa conteste procesul-verbal de contraventie ulterior.

• Este legal ca o persoana sa detina detector de radar in autoturism?

Legislatia in vigoare nu interzice utilizarea aparatelor de detectare radar.

• Se poate depune o plangere in cazul in care conducatorul a fost filmat?

In cazul in care caseta respectiva este folosita pentru demonstrarea incidentului depunerea unei contestatii va avea o rata mai scazuta de succes.

• Dupa depunerea unei contestatii se mai poate achita jumatate din minimul special dupa incheierea procesului?

Raspunsul este negativ. Termenul de 48 ore a fost stabilit pentru persoanele care isi recunosc vina in depasirea vitezei si doresc achitarea amenzii in cel mai scurt timp.

De la ce moment se calculeaza termenul de 48 de ore pentru achitarea jumatatii din minimul special al amenzii prezentate in procesul verbal?

Termenul de 48 ore incepe de la momentul intocmirii sau comunicarii procesului verbal de contraventie. Conform art.101 C. proc. civ. termenul de 48 de ore incepe de la miezul noptii zilei urmatoare.

• Conducatorul de auto poate utiliza dispozitive Antiradar?

Potrivit legislatiei in vigoare utilizarea dispozitivelor Antiradar este ilegala prin Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta 195/2002. Montarea si detinerea acestor aparate in autovehicul este sanctionata de lege.

• Ce se intampla in cazul in care persoana implicata in incident nu plateste amenda in cele 15 zile de la data comunicarii procesului verbal de contraventie?

In situatia in care persoana refuza sa plateasca amenda rutiera in termenul de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, politia va trimite o adresa la circa financiara care este responsabila pentru executarea silita a persoanei respective. Persoanele amendate vor primi un document de la circa financiara care le atrage atentia asupra achitarii amenzii rutiere. Cei care doresc anularea actului de executare silita emis de administratia financiara, au oportunitatea sa depuna contestatie impotriva acestei hotarari.

• Ce urmeaza dupa castigarea unei contesatii impotriva procesului verbal la judecatorie?

Politia ar putea face recurs si se poate trimite procesul verbal la administratia financiara pentru executarea silita. In cazul castigarii unei contestatii reclamantul poate cere cheltuieli de judecata.

Ce presupun cheltuielile de judecata?

Cheltuielile de judecata presupun: bonurile de benzina daca persoana respectiva a fost nevoita sa se deplaseze in alta localitate si onorariul avocatului. Bonurile si chitantele se vor depune la instanta. Instanta are dreptul sa diminueze valoarea cheltuielilor acordate.

• Cum se recupereaza cheltuielile acordate in procesul de judecata?

In majoritatea cazurilor politia are obligatia sa se execute de buna voie, daca reclamantul ii trimite o somatie de plata. In situatia in care politia nu plateste cheltuielile, persoanele implicate in proces vor executa silit Inspectoratul Judetean de Politie-Serviciul Politiei Rutiere.

• Cum se recupereaza suma platita pentru amenda rutiera in cazul in care reclamantul a castigat contestatia?

Persoana care a castigat contestatia este nevoita sa se prezinte la administratia financiara cu procesul verbal de contraventie anulat, cu chitanta originala care dovedeste plata amenzii, hotararea care anuleaza amenda si o cerere de inapoiere a sumei achitate.

• Cum se procedeaza in cazul in care reclamantul a castigat contestatia dar administratia financiara a inceput deja executarea silita?

Reclamantul se va prezenta la administratia financiara cu procesul verbal, somatia de plata, hotararea judecatoreasca si un document prin care se explica faptul ca autoritatile nu au titlu executoriu in baza caruia se poate initia exectuarea silita.

• Cum se procedeaza in cazul in care persoana amendata nu primeste procesul verbal in termen de 30 zile?

Potrivit OG 2/2001 necomunicarea amenzii in termen de 30 zile de la aplicarea sanctiunii duce la prescriptia executarii amenzii rutiere. Persoana respectiva nu mai poate fi obligata sa plateasca amenda in cazul in care nu a primit procesul verbal in termenul prestabilit de autoritati.

• De la ce data este operational sistemul cu puncte?

Sistemul de puncte de penalizare cu puncte a intrat in vigoare la data de 1 decembrie 2006.

• Care este cantitatea de alcool pe care o poate consuma un conducator auto inainte de a conduce?

Legislatia in vigoare interzice conducerea unui autoturism sub influenta bauturilor alcoolice. Depasirea concentratiei de 0,40 mg/l alcool in aerul expirat sau 0,80 g/l alcool pur in sange este sanctionata cu inchisoare de max. 5 ani.

Ce trebuie sa contina o contestatie a unei amenzi radar primite prin posta?

Primul pas este negarea faptului ca autoturismul reclamantului a fost filmata. Al doilea pas este negarea faptului ca persoana respectiva a condus masina respectiva la ora mentionata in procesul verbal de contraventie. In ultimul rand este obligatoriu ca persoana implicata in incident sa solicite probe video nu o poza radar.

• Exista situatii in care aparatul radar al politistului greseste?

Raspunsul este afirmativ. In cazul in care persoana amendata este urmarit de o masina cu o viteza mai mare radarul poate inregistra viteza celeilalte masini.

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de contestarea amenzilor rutiere.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: