Afisarea incorecta a pretului, sanctionata cu pana la 2500 lei

0 Comments

Comerciantii care nu afiseaza pretul corect al produselor risca o amenda de pana la 2500 de lei, potrivit unui proiectul de HG pentru modificarea unor acte normative din domeniul protectiei consumatorilor, elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). De asemenea, si etichetarea inselatoare a produselor alimentare si a celor textile ar putea fi sanctionata de comisarii ANPC cu o amenda de pana la 10.000 de lei.

In actul normativ propus de ANPC este prevazuta o amenda contraventionala de la 500 lei pana la 2.500 lei pentru neindicarea pretului pe unitatea de masura, potrivit HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare, care prevede ca pretul de vanzare si pretul pe unitatea de masura sa fie indicat intr-o forma clara, lizibila si usor de indentificat.

De asemenea, indicarea preturilor, conform prevederilor in vigoare, se realizeaza astfel incat consumatorul aflat in suprafata de vanzare sa le poata vedea in locurile de prezentare fara a intreba vanzatorul. De asemenea, la produsele preambalate se indica pretul pe unitatea de masura si pretul de vanzare corespunzator cantitatii preambalate.

Conform notei de fundamentare a proiectului de HG, ANPC urmareste descurajarea incalcarii legislatiei si evitarea repetarii pe viitor a unor fapte de aceeasi natura prin majorarea minimului si maximului amenzilor contraventionale de la 50 lei la 100 lei, cat este in prezent, la 500 lei – la 2.500 lei.

Noul act normativ instituie, totodata, o amenda contraventionala de la 1.000 lei la 10.000 lei pentru etichetarea produselor cu informatii care induc in eroare consumatorii. Potrivit Normelor metodologice de aplicare a HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii, la achizitionarea produselor, in privinta caracteristicilor alimentului si in special a naturii, identitatii, proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei sale, precum si a metodelor de fabricatie sau de productie.

Cu aceeasi amenda de la 1000 de lei pana la 10.000 de lei se va sanctiona si etichetarea eronata a produselor textile.

Cititi mai multe detalii pe avocatnet.ro

Categories: