Codul rutier sa modificat


Codul rutier a fost modificat printr-o lege adoptata marti de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Noile reglementari stabilesc printre altele ca pentru reinnoirea permisului auto va fi obligatorie vizita medicala, dar si ca scuterele pot fi conduse numai de cei care detin un permis corespunzator. Pentru a se putea aplica, noile reguli de circulatie mai trebuie doar promulgate de presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit noilor reglementari, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.
 
Mopedul defineste, conform actului normativ, un “vehicul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric”.

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.

O alta modificare la Codul Rutier, prevazuta in legea adoptata marti de deputati, se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar dupa un control medical prealabil.

Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza  fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor.

Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier
 
Legea prin care se modifica Codul rutier contine si cateva reglementari noi in ceea ce priveste circulatia pe biciclete.
 
Astfel,  noile reguli prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.
 
In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si " nerespectarea  normelor privind circulat¬ia bicicletelor".

Noile prevederi ale Codului rutier urmeaza sa intre in vigoare la 19 ianuarie 2013, conform precizarilor din legea adoptata marti de deputati. Totusi, pentru a se putea aplica la data stabilita, actul normativ trebuie promulgat de presedintele Romaniei si publicat apoi in Monitorul Oficial

 

 


Sursa: avocatnet.ro
 
Data adaugarii acestei stiri: 25/10/2012


Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

Telefon: (+4) 0722.236.175
Email:office@avocat-bucuresti.info
Web: Formular contactSediu Cabinet avocat
Leonte Oana Madalina

Bucuresti, sector 6
str. Apusului, nr. 27, bl. N21, ap. 17Harta sediu avocat Bucuresti
Leonte Oana Madalina

harta localizare cabinet avocat Bucuresti
- STIRI JURIDICE -
Avocat Bucuresti