Cele mai imoprtane modificari ale codului rutier ce se aplica de maine, 19 ianuarie 2013


Codul rutier va suferi modificari importante din 19 ianuarie 2013, cand noile reglementari din legislatia rutiera vor intra in vigoare.  Aflati din articolul de astazi ce reguli noi se aplica de sambata in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice.

1) Scuterele pot fi conduse numai cu permis
 
Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

" Moped = vehicul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric."


2) Permisele de conducere au un nou model
 
Forma si continutul permisului de conducere vor fi modificate incepand din 19 ianuarie 2013, astfel incat documentul sa corespunda modelului european. In general, continutul permisului este acelasi, doar modul in care elementele sunt aranjate difera putin.
 
In plus fata de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea sa apara informatii despre problemele medicale ale conducatorului auto: daca poarta ochelari sau lentile de contact, daca are aparat auditiv sau proteza pentru unul sau mai multe dintre membre.

De asemenea, pe permis vor fi notate toate restrictiile pe care titularul le are la condus, cum ar fi restrictie la calatoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus), restrictie la calatoria pe o raza de ... km de la locul de resedinta a titularului sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni, conducere fara pasageri in habitaclul autovehiculului, etc.
 
Vechile permise de conducere raman valabile pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel incat conducatorii nu trebuie sa isi schimbe permisele odata cu aparitia celor noi. Ei isi vor pastra vechiul permis, urmand ca in momentul in care acesta expira sa li se elibereze documentul in noul format.

3) Examinarea medicale, obligatorie la fiecare reinnoire de permis

Noile reglementari rutiere stabilesc ca din 19 ianuarie prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.
 
Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale.
 
Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza  fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor. (niciun asemenea ordin nu a fost inca publicat - n.red.)

4) Biciclistii, sanctionati daca incalca regulile de circulatie

Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.
 
In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si "nerespectarea  normelor privind circulatia bicicletelor".

5) Echivalari intre categorii ale permiselor auto conform cu legislatie UE
 
Noile reglementari permit si o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere, necesare pentru transpunerea in legislatie nationala a anumitor  prevederi din Directiva 2006/126/CE, publicata in 30 decembrie 2006.
 
Astfel, categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care  au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise  de conducere dupa aceasta data in felul urmator:
 a) categoria A cu categoria A;
 b) categoria B cu categoria B;
 c) categoria BE cu categoria BE;
 d) categoria C cu categoria C;
 e) categoria CE cu categoria CE;
 f) categoria D cu categoria D;
 g) categoria DE cu categoria DE;
 h) categoria Tb cu categoria Tb;
 i) categoria Tv cu categoria Tv;
 j) categoria Tr cu categoria Tr;
 k) subcategoria Al cu categoria Al;
 l) subcategoria B1 cu categoria B1;
 m) subcategoria C1 cu categoria C1;
 n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
 o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
 p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

 

 Cabinetul de avocat Leonte Oana Madalina va sugeaza sa va informati cu atentie la noile modificari aduse codului rutier pentru a evita eventualele neplaceri survenite de aceste modificari legislative.

 

 

 Sursa: avocatnet.ro

Data adaugarii acestei stiri: 18/01/2013


Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

Telefon: (+4) 0722.236.175
Email:office@avocat-bucuresti.info
Web: Formular contactSediu Cabinet avocat
Leonte Oana Madalina

Bucuresti, sector 6
str. Apusului, nr. 27, bl. N21, ap. 17Harta sediu avocat Bucuresti
Leonte Oana Madalina

harta localizare cabinet avocat Bucuresti
- STIRI JURIDICE -
Avocat Bucuresti