Ce venituri pot fi executate silit de catre banci?

0 Comments

Pentru a evita situatiile neplacute aflati mai multe informatii despre veniturile care pot fi executate silit de catre creditori. Ce venituri pot fi executate silit de catre banci? Potrivit art.409 din Codul de Procedura Civila banca poate opri o treime din pensia sau salariul lunar al unei persoane. In situatia in care o persoana are datorii fata de mai multe institutii de credit, atunci se poate ajunge la o rata de 50%, suma respectiva fiind impartita intre diferiti creditori.

Conform art.704, alineatul (7) din Proiectul noului Cod de Procedura Civila s-au propus pentru reinnoire numeroase prevederi referitoare la exceptarea silita a unor venituri. Conform legislatiei in vigoare urmatoarele indemnizatii nu pot fi executate silit de catre banci sau creditori:

 • ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav;
 • ajutor de maternitate;
 • indemnizatiile pentru copii;
 • ajutoarele acordate in caz de deces;
 • diurnele;
 • bursele de studii acordate de stat;
 • ajutoarea pentru incapacitatra temporara de munca;
 • ajutoarele de somaj;
 • compensatiile pentru desfacerea contractului individual de munca.

In cazul in care o persoana observa executarea silita ale acestor venituri trebuie sa anunte organele de cercetare penala. Fiecare banca trebuie sa recunoasca faptul ca indemnizatiile pentru copii sunt virate in conturi speciale iar titularul contului este defapt copilul si nu parintele. Insa daca parintii decid mutarea indemnizatiilor intr-un alt cont, banca va putea executa silit suma respectiva.

Potrivit statisticilor numarul cazurilor privind executarea silita a alocatiei copilului de catre creditori sau banci este foarte scazuta. Acumularea restantelor la credite poate genera mai multe probleme debitorului. Primul pas pentru a evita executarea silita a unor venituri este ca datornicul sa contacteze banca sau creditorul respectiv pentru a clarifica conditiile ideale pentru a achita ratele lunare.

Debitorul va putea evita executarea silita daca ia legatura cu banca respectiva in momentul in care considera ca nu mai poate achita ratele lunare la credit. Ofiterul de credit va putea oferi informatii necesare si niste sfaturi utile pentru a restructura conditiile de plata.

Persoana care a solicitat restructurarea conditiilor de plata va trebui sa depuna un dosar la banca respectiva. Dosarul va contine toate documentele din care reiese faptul ca debitorul nu are capacitatea financiara pentru a plati rata lunara de credit ( adeverinta de somaj, decizie de diminuare a salariului, extras de cont pentru a dovedi faptul ca salariul nu a fost virat de angajator etc.).

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de veniturile care nu pot fi executate silit de catre banci.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta:
TEL: 0722.236.175 sau email: office@avocat-bucuresti.info

Categories: